Marie Antoinette (film, 2006)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marie Antoinette
(Marie Antoinette)
Genre Biografi/Drama/Historia
Regissör Sofia Coppola
Producent Francis Ford Coppola, Sofia Coppola, Callum Greene, Ross Katz, Christine Raspillere, Paul Rassam, Fred Roos
Manus Sofia Coppola
Skådespelare Kirsten Dunst
Produktionsbolag Sony Pictures
Premiär 2006
Speltid 118 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Marie Antoinette är en amerikansk film från 2006, om den franska drottningen Marie Antoinettes liv. Den är regisserad av Sofia Coppola och titelrollen spelas av Kirsten Dunst.

Den fjortonåriga Marie Antoinette gifts bort med Ludvig XVI av Frankrike. Det förväntas att de ska få många barn, framförallt en pojke som kan efterträda sin far. När den nuvarande kungen Ludvig XV tragiskt avlider, tar hans sonson över.

Filmen är baserad på Antonia Frasers biografi om Marie Antoinette. Filmen fick bra kritik men lyckades inte dra till sig många biobesökare.[källa behövs]Milena Canonero vann en Oscar för bästa kostym.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Till en historisk film vars handling utspelar sig i det sena 1700-talets Frankrike förväntas kanske klassisk musik från samma tidsperiod. Musiken i Sofia Coppolas Marie Antoinette utgörs emellertid av modern musik. Popmusik från 1980-talet, som Siouxsie and the Banshees, Bow Wow Wow och Adam Ant, liksom modernare musik som till exempel The Strokes, Air och svenska The Radio Dept. spelas i filmen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]