Klapa

Från Wikipedia
Version från den 25 april 2017 kl. 17.27 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.3beta8))
Klapa
Immateriellt kulturarv
Klapa
Kroatien Kroatien
Region: Europa och Nordamerika
Kulturarv sedan: 2012
Nummer: 00746
Hotat sedan: -
Länk: UNESCO

Klapa, eller klapamusik, är en traditionell form av a cappellasång från Dalmatien i södra Kroatien. Namnet "klapa" kan översättas till "en grupp av vänner" och sången har sina rötter i romersk-katolsk liturgisk kyrkomusik.[1] Även om sångtraditionen ursprungligen kommer från Dalmatien och södra Kroatien är den populär i hela landet. 2012 upptogs Klapa på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.[2]

Stämmor

I en klapagrupp förekommer i huvudsak stämmorna första tenor, andra tenor, baryton och bas. Det går att fördubbla alla stämmor utom första tenor. Även om klapa är a cappella-musik är det inte ovanligt att sången ackompanjeras av en gitarr eller mandolin.

Musik

Motiven i klapasång är i regel kärleken, vinet, hemlandet och havet. De viktigaste inslagen i musiken är harmoni och melodi. Rytmen har sällan någon framträdande roll.

Kända låtar

Det finns ett stort urval av olika klapalåtar och låtarna framförs ofta på den kroatiska dialekten čakaviska.

Text skriven på čakavica

Vissa texter är en blandning av štokaviska och čakaviska med ett tydligt dalmatinskt vokabulär.

Typer

En klapagrupp består vanligtvis av upp till ett dussin manliga sångare men det finns även kvinnliga klapagrupper. Grupper bestående av både män och kvinnor är ovanliga.

Kultur

Klapatraditionen i Kroatien och i synnerhet Dalmatien har en lång tradition och är mycket populär. Nya sånger skrivs och speciella klapafestivaler, så som Klapafestivalen i Omiš, hålls årligen.[3] En annan festival kallad "Hrvatski festival Klapa i Mandolina" (svenska: kroatisk klapa- och mandolinfestival) utspelar sig årligen i staden Opatija på halvön Istrien.[4]

Grupper

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Ćaleta, Joško. ”KLAPA SINGING, A TRADITIONAL FOLK PHENOMENON OF DALMATIA” (på engelska) ( PDF). Institute of Ethnology and Folklore Research. http://hrcak.srce.hr/file/68112.pdf. Läst 24 februari 2013. 
  2. ^ Unesco.org
  3. ^ Fdk.hr Arkiverad 1 december 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ ”O nama”. http://www.festival-klapa.com/o-nama.html. Läst 10 mars 2015. 
  5. ^ [a b c] ”justdubrovnik.com”. http://www.justdubrovnik.com/2014/04/best-croatian-klapa-groups-will-play-free-honor-dubrovnik/17169/. Läst 10 mars 2015.