Korkek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korkek
Quercus suber - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-254.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Bokordningen
Fagales
Familj Bokväxter
Fagaceae
Släkte Eksläktet
Quercus
Art Korkek
Q. suber
Vetenskapligt namn
§ Quercus suber
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Korkek (Quercus suber) är ett träd inom eksläktet och familjen bokväxter. Den kan bli upp till 20 meter hög och blommar från april till maj. Den är grön året om, liksom kermseken och steneken och bildar öppna skogar med rik undervegetation. Bladen liknar stenekens, men arten känns lättast igen på den tjocka, svampiga och djupt fårade gråa barken. Dess utbredning sträcker sig till västra medelhavsområdet.

Korkeken och steneken har skövlats och har ibland ersatts med Eucalyptus och många fina lundar är borta för alltid. Skräckinjagande exempel kan beskådas i Portugal, särskilt mellan Lissabon och Porto.

Skördad korkek

Vid 25 års ålder skördas korkekens bark för första gången, sedan i intervaller om sju till tio år. Barken skärs bort i stora sjok från trädets nedre del, men så länge underbarken inte skadas så överlever trädet. Kork är ett mycket användbart material med goda egenskaper. Tack vare att korkcellerna snart dör och är skiktade, luftfyllda och inlagrade med suberin, är det praktiskt taget ogenomtränglig för gaser och vatten. Förutom till buteljkork till vinflaskor används kork även till flöten, byggmaterial och skosulor.

Icke skördad korkek
Korkek i Portugal

Kommersiellt odlas korkek i Spanien, Portugal och Algeriet, men den finns även planterad som prydnadsväxt bland annat på Kanarieöarna. Korkekslundar runt Medelhavet har en mycket stor biologisk mångfald då det gäller växter, fåglar och insekter, faktiskt jämförbara med de svenska öppna kulturlandskapen. Numera ersätts kork till vinflaskor allt oftare med plast, vilket kan betraktas som ett hot mot korkeken.

Korkek i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Tjuren Ferdinand är känd för att älska att sitta under en korkek och lukta på blommor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]