Sommelier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En sommelier.

Sommelier [sɔmɛl'jeː] (femininform: sommelière) är beteckning för en servitör med ansvar för vin, det som förr kunde kallas vinkypare. Ordet sommelier är ett lån från franska språket. Utbildade sommelierer arbetar, förutom på restauranger, även med inköp och marknadsföring av viner.

Internationellt är sommeliererna organiserade i Association de la Sommellerie Internationale, ASI. Organisationen anordnar världsmästerskap i sommelierie, vilket är en prestigefylld tävling som år 2007 vanns av svensken Andreas Larsson och år 2016 av svensken Arvid Rosengren[1]. De svenska mästerskapen 2015 vanns av Johan Nilsson. I Sverige är yrkeskåren organiserad i Svenska Sommelierföreningen som även anordnar de svenska mästerskapen.

Utbildning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns ett antal olika sommelierutbildningar. Örebro universitet i Grythyttan är en utbildning som ger akademiska poäng och berättigar till studiestöd. I Stockholm finns sommelierutbildningen hos Restaurangakademien samt Vinkällan Dryckesutbildningar. I södra Sverige kan man utbilda sig vid Vinkällan Dryckesutbildningar i Göteborg och Malmö, och Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö. De tre sistnämnda utbildningarna är privata och fristående. Det finns ytterligare mindre omfattande utbildningar, men dessa fyra är de som i dagsläget är godkända av den Svenska Sommelierföreningen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]