Korois

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korois kyrkoruin år 2004
Skalenlig modell över Korois under medeltiden

Korois, på finska Koroinen, är en by och ett fornminnesområde på ett litet näs på högra stranden av Aura å, vid Vähäjokis utlopp, omkring två kilometer från Åbo centrum.

Biskopssäte och handelsplats[redigera | redigera wikitext]

Den finländska biskopen, i det som kom att bli Åbo ärkestift, flyttade 1229 från Nousis till Korois. På 1200-talet var havet omkring fem meter högre än idag, varmed näset vid Korois vid denna tid även var en handelsplats. Arkeologiska utgrävningar har visat att det på platsen har funnits en stenkyrka och två stenbyggnader. Två andra byggnader beskrivs som biskopens palats och försvarstorn. Från kyrkan och en begravningsplats norrom har hittats 300 gravar och i kyrkan har begravts tre på 1200-talet verksamma biskopar, varav den sista var biskop Catillus.

Runt biskopssätet och handelsplatsen hade man på 1200-talet en träpalissad för dess försvar. Området var lätt att försvara från söder, väster och norr då de tvenne åarna skyddade bosättningen. På den östra sidan byggde man till en vall och vallgrav, vilken korsades med en fällbro.

Handelsplatsen kom att flyttas längre västerut, till nuvarande Åbo centrum. Biskopsstolen flyttade efter 1290 och en ny domkyrka uppfördes. Korois fungerade dock ännu på 1300-talet som Åbobiskopens andra bostad, ända fram tills Vitaliebröderna förstörde anläggningen 1396.

Arkeologiska utgrävningar[redigera | redigera wikitext]

Stora arkeologiska utgrävningar gjorde i Korois under åren 18981902. På näset syns idag bland annat kyrkans grundstenar och ett vitmålat minneskors, vid sidan av andra fornlämningsspår.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]