Krampus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Krampus och Sankt Nicolaus besöker ett hem i Wien år 1896. Han bär både ett ris att använda på olydiga barn och en säck att stoppa dem i.
En Krampus personifierad i Salzburg

Krampus är en gestalt i adventsfolktron i ett mellaneuropeiskt område som innefattar Bayern, Österrike, Ungern, Tjeckien, Kroatien och Slovenien.

Krampus brukar framställas som en djävulslik och skrämmande följeslagare till den vänlige Sankt Nikolaus. I lutherska miljöer är Krampus istället Jesusbarnets följeslagare. Han används för att skrämma barn till lydnad genom att utlova straff såsom risbastu eller bortföring för de barn som inte har varit snälla.

Sankt Nikolaus firas den 6 december, då han exempelvis kan ge barn presenter i deras välputsade skor, som dessförinnan har ställts upp i fönstret. Han är alltid osynlig och anländer med sina presenter under natten. På morgonen hittar barnen presenterna och ett (ofta gyllene) risknippe i skorna. Risknippet blir mycket stort om de har varit olydiga. Krampusgestalten har sannolikt varit en av förlagorna till den nordiska julbocken [källa behövs]. I Tyskland heter motsvarigheten till Krampus ”Knecht Ruprecht”