Zum Franziskaner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även det traditionsrika värdshuset Zum Franziskaner i centrala München.[1]
"Zum Franziskaner" i gamla huset 1907.

Zum Franziskaner är en anrik krog och ölhall, sedan 1840-talet belägen vid Skeppsbron 44 i Gamla stan, Stockholm.[2] Av Stockholmare kallas restaurangen ibland även kort "Zum" (med uttalet sum).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Zum Franziskaner anser sig vara Stockholms äldsta krog, enligt egna uppgifter grundad 1421 i samband med att kung Erik av Pommern tillät munkarna att ta betalt för mat och dryck.[3] Omkring 1520 flyttades verksamheten till Österlånggatan och 1622 etablerades krogen på nuvarande adress, Skeppsbron 44. Stället skyltade med ”Bierhalle” (ölhall) och man serverade ”äkta tyskt Bier från München” som man kunde läsa på skyltfönstret.

Det nuvarande huset stod färdigt 1910 och är det tredje på samma plats. En del av jugendinredningen och även jugendlamporna är bevarade från det gamla huset och härrör från 1880-talet. Här serveras bayersk öl av märket Franziskaner.

Namnet Zum Franziskaner kommer från den tyska Franciskanorden, en mendikantorden (tiggarorden) som levde efter Franciskus av Assisi ordensregler. Restaurangens logotyp, vilken är samma som ölmärkets, visar en Franziskanermunk med en ölsejdel.

Stället har genom åren omväxlande varit sjömanskrog, ölkrog och lyxkrog, och är idag enligt Dagens Nyheter en "tämligen enkel kvarterskrog med tyska specialiteter".[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Munich-info.de Arkiverad 28 december 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ [a b] DN.se
  3. ^ Officiell webbplats Arkiverad 3 september 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]