Zum Franziskaner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Se även det traditionsrika värdshuset Zum Franziskaner i centrala München.[1]
"Zum Franziskaner" i gamla huset 1907.

Zum Franziskaner är en anrik krog och ölhall, som öppnades av fru Augusta Engelbrecht den 23 december 1889 vid Skeppsbron 44 i Gamla stan, Stockholm. Av Stockholmare kallas restaurangen ibland även kort "Zum" (med uttalet sum).

Historik och nutid[redigera | redigera wikitext]

Öppningsannons den 23 december 1889.

Tidigare har cirkulerat uppgifter om att Zum Franziskaner skulle ha grundats 1421 i samband med att kung Erik av Pommern tillät munkarna att ta betalt för mat och dryck. Det är dock en skröna, nyare efterforskningar har visat att det i varje fall inte finns någon obruten verksamhet sedan äldre tider än 1800-talet [ifrågasatt uppgift]. I sina egna handlingar uppger man anno 1622. Enligt förre ägaren var 1622 året man påstod att Zum Franziskaner etablerades på nuvarande adress.

"Zum Franziskaner" öppnades den 23 december 1889 i ett 1600-talshus vid Skeppsbron som en filial till restaurangen "Zur Himmelsleiter" i Stockholm. Stället skyltade med Bierhalle (ölhall) och man serverade ”äkta tyskt Bier från München” som man kunde läsa på skyltfönstret. Det nuvarande huset stod färdigt 1910. En stor del av jugendinredningen från 1910, inklusive jugendlampor, är bevarad. Namnet Zum Franziskaner kommer från den tyska Franciskanorden, en mendikantorden (tiggarorden) som levde efter Franciskus av Assisi ordensregler.

De ägare som tog över restaurangen 2017 konstaterar att den, med samma namn och läge sedan 1889, måste vara en av Stockholms äldsta restauranger[2]. Här serveras numera svensk och sydtysk husmanskost, liksom svensk och bayersk fatöl från småbryggerier, särskilt i Franken, dvs området omkring Bamberg.

Stora matsalen närmast ingången från Skeppsbron är en restaurang. Längre in i lokalen finns Zum Franziskaners Bakficka, som närmast kan beskrivas som en ölhall. Här brukar finnas så kallad självrunnen öl, vilket innebär att en kran har körts in i ölfatet och ölet sedan tappas utan hjälp av någon drivgas.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Munich-info.de Arkiverad 28 december 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Officiell webbplats

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]