Zum Franziskaner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även det traditionsrika värdshuset Zum Franziskaner i centrala München.[1]
"Zum Franziskaner" i gamla huset 1907.

Zum Franziskaner är en anrik krog och ölhall, som öppnades 1889 vid Skeppsbron 44 i Gamla stan, Stockholm. Av Stockholmare kallas restaurangen ibland även kort "Zum" (med uttalet sum).

Historik och nutid[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har cirkulerat uppgifter om att Zum Franziskaner skulle ha grundats 1421 i samband med att kung Erik av Pommern tillät munkarna att ta betalt för mat och dryck. Nyare efterforskningar har visat att det i varje fall inte finns någon obruten verksamhet sedan äldre tider än 1800-talet.

"Zum Franziskaner" öppnades 1889 i ett 1600-talshus som en filial till ett annat värdshus i Stockholm. Stället skyltade med ”Bierhalle” (ölhall) och man serverade ”äkta tyskt Bier från München” som man kunde läsa på skyltfönstret. Det nuvarande huset stod färdigt 1910. En stor del av jugendinredningen från 1910, inklusive jugendlampor, är bevarad. Namnet Zum Franziskaner kommer från den tyska Franciskanorden, en mendikantorden (tiggarorden) som levde efter Franciskus av Assisi ordensregler.

De ägare som tog över restaurangen 2017 konstaterar att den, med samma namn och läge sedan 1889, måste vara en av Stockholms äldsta restauranger[2]. Här serveras numera klassisk svensk och sydtysk husmanskost, liksom svensk och bayersk fatöl från småbryggerier, särskilt i Franken, dvs området omkring Bamberg.

Stora matsalen närmast ingången från Skeppsbron är en restaurang. Längre in i lokalen finns Zum Franziskaners Bakficka, som närmast kan beskrivas som en ölhall. Här brukar finnas s k självrunnen öl, vilket innebär att en kran har körts in i ölfatet och ölet sedan tappas utan hjälp av kolsyra.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Munich-info.de Arkiverad 28 december 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Officiell webbplats

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]