Nougat

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Krokant)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vit nougat från Tabriz i Iran.
Chokladkaka med wienernougat.

Nougat (av latinets nucatum vilket betyder "tillredning av nötter") är en grupp av konfekt bestående av rostade nötter där mandlar och hasselnötter är vanliga, men även valnötter, pistach, och macadamianötter förekommer. Nötterna blandas i maräng för vit eller fransk nougat, vanlig nougat (numera kallad krokant) görs av karamellmassa eller smält socker[1], medan den nougat som numera avses är blandad med choklad. Nougat används bland annat i bakverk och som fyllning i chokladkonfekt och glass.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre grundtyper av nougat. Den första är vit nougat, i Danmark och Sverige kallad fransk nougat[2][3], vars bas utgörs av en maräng av hårt vispad äggvita och honung. Äldre namn för denna sort är Marseillenougat eller Montélimarnougat och dess konsistens är seg. Vit nougat är känd från 1400-talets Italien (torrone) och Spanien (turrón), det första kända receptet är från 1500-talet.[4] Vit nougat produceras främst i södra Europa. Den görs oftast i rektanglar och är vanlig som julgodis i Italien och Spanien, men även i länder som tidigare ingick i spanska imperiet, som i Latinamerika.

Den andra typen är krokant (franska croquante, av croquer, "knapra") eller brun nougat som är hårdare och mera knäckig än den vita nougaten, och kan ibland helt enkelt vara nötter omslutna av knäck, men kan också vara mindre knäckig och mer påminna om hård wienernougat. Brun nougat görs utan äggvita och basen består främst av honung eller karamelliserat socker, vilket ger den dess mörkare färg.[5]

Den tredje typen kallas för wienernougat[ifrågasatt uppgift] och är i grunden en pralin av socker, kakaosmör, kakaomassa och nötter - oftast hasselnöt. Denna variant är mjuk och är den som oftast förknippas med "nougat" i Tyskland och i Norden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Holmer, Ulla (1960). Att koka karamell. Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 24-25 
  2. ^ ”Fransk Nougat” (på swedish). Marabou.se. Marabou. 17 December 2010. https://www.marabou.se/produkter/fransk-nougat?p=6318&r=3240/. 
  3. ^ Marabou. ”Fransk Nougat” (på danska). nemlig.com. http://www.nemlig.com/produkt/kiosk/chokolade/chokoladebarer/fransk-nougat-marabou-46-g.aspx. Läst 31 augusti 2014. 
  4. ^ Anonymous (2000). ”Manual de mujeres en el cual se contienen muchas y diversas recetas muy buenas” (på spanish). Manual de mujeres en el cual se contienen muchas y diversas recetas muy buenas. Caligrama. http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/01371074322363763092257/p0000001.htm#134. Läst 2 november 2016. 
  5. ^ Nougat


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Nougat, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]