Nougat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vit nougat från Tabriz i Iran.
Chokladkaka med mörk nougat.

Nougat (av latinets nucatum och persiskans نوقا vilket betyder "tillredning av nötter") är en grupp av konfekt bestående av rostade nötter, där mandlar och hasselnötter är vanliga, men även valnötter, pistach, och macadamianötter förekommer. Nötterna blandas i maräng för vit eller fransk nougat, medan vanlig nougat (numera kallad krokant) görs av karamellmassa eller smält socker[1], medan den nougat som numera oftast avses är blandad med choklad. Nougat används bland annat i bakverk och som fyllning i chokladkonfekt och glass.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vit nougat, så kallad gaz, från Iran.

Vit nougat[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre grundtyper av nougat. Den första är vit nougat vars konsistens är seg, och vars bas utgörs av en maräng av hårt vispad äggvita och honung.

I Danmark och Sverige kallas den fransk nougat[2][3], medan den kallas persisk nougat i Amerika och många andra europeiska länder. I Iran är den känd som gaz (eller gäz om man går efter svensk stavning).

Ursprunget till vit nougat är oklart. Det finns tidiga recept från 900-talet som härstammar från Mellanöstern funna i Baghdad. Vit nougat är känd från 1400-talets Italien (torrone) och Spanien (turrón) och det första kända receptet från Spanien härstammar från 1500-talet.[4] Äldre franska namn för denna sort är Marseillenougat eller Montélimarnougat

Vit nougat produceras främst i Iran men även i södra Europa. Den görs oftast i rätblocks- eller cylindrisk form och är vanligt som en dessert vid bland annat persiska nyåret (Nouruz) eller som julgodis i Italien och Spanien, men även i länder som tidigare ingick i spanska imperiet, som i Latinamerika.

Krokant[redigera | redigera wikitext]

Den andra typen är krokant (franska croquante, av croquer, "knapra") eller brun nougat som är hårdare och mera knäckig än den vita nougaten, och kan ibland helt enkelt vara nötter omslutna av knäck, men kan också vara mindre knäckig och mer påminna om hård wienernougat. Brun nougat görs utan äggvita och basen består främst av honung eller karamelliserat socker, vilket ger den dess mörkare färg.[5]

Mörk nougat, så som den förknippas i bland annat Centraleuropa och Norden.

I många romansktalande länder, som Spanien och Italien kallas denna nougat för Turrón och liknande, vilket härstammar från latinets torrere, som betyder "att rosta". Dagens Turrón kan härstamma från de historiskt muslimska delarna av Iberiska halvön där det fanns godis som kallades turun.[6]

Mörk nougat[redigera | redigera wikitext]

Den tredje typen är i grunden en pralin av socker, kakaosmör, kakaomassa och nötter - oftast hasselnöt. Denna variant är mjuk och är den som oftast förknippas med "nougat" i Central- och Östeuropa och i Norden. Den kallas ibland för wienernougat, men det är även namnet på konfekt gjord på smält mörk nougat, choklad och flagad mandel.[7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Holmer, Ulla (1960). Att koka karamell. Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 24-25 
  2. ^ ”Fransk Nougat” (på swedish). Marabou.se. Marabou. 17 December 2010. https://www.marabou.se/produkter/fransk-nougat?p=6318&r=3240/. 
  3. ^ Marabou. ”Fransk Nougat” (på danska). nemlig.com. http://www.nemlig.com/produkt/kiosk/chokolade/chokoladebarer/fransk-nougat-marabou-46-g.aspx. Läst 31 augusti 2014. 
  4. ^ Anonymous (2000). ”Manual de mujeres en el cual se contienen muchas y diversas recetas muy buenas” (på spanish). Manual de mujeres en el cual se contienen muchas y diversas recetas muy buenas. Caligrama. http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/01371074322363763092257/p0000001.htm#134. Läst 2 november 2016.  Arkiverad 24 september 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Nougat
  6. ^ ”Origen del turrón” (på spanska). Origen del turrón. https://www.frquesada.com/el-origen-del-turron. 
  7. ^ https://www.koket.se/julgodis---for-sma-och-stora-sockerbagare/johanna-westman/wienernougat


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Nougat, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]