Lärkfalk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lärkfalk
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Faucon hobereau.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Falkfåglar
Falconiformes
Familj Falkfåglar
Falconidae
Underfamilj Egentliga falkar
Falconinae
Släkte Falco
Art Lärkfalk
F. subbuteo
Vetenskapligt namn
§ Falco subbuteo
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Lärkfalk (Falco subbuteo) är en medelstor falk och en skicklig flygare som häckar över stora delar av Palearktis.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Adult i flykten.
Juvenil i flykten.

Lärkfalken är 29-32 cm lång och har ett vingspann på 75-85 cm. Översidan är mörk och den har rödaktiga "byxor". Ansiktsmasken är kraftfull, med tydlig falkmustasch. Lärkfalken har gul vaxhud och gula fötter. Undersidan är ljus med distinkta strimmor eller fläckar. I flykten påminner den lite om en stor seglare.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Lärkfalken är en flyttfågel som häckar i stora delar av Palearktis, från Atlantkusten till Kamtjatka. Den övervintrar så långt som till södra Afrika, södra Eurasien och Stora Sundaöarna.[2]

Den delas ofta upp i två till tre underarter:[2]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är den ovanlig men förekommer som häckfågel över hela landet utom på västkusten och i det inre av Norrland. Det svenska beståndet flyttar vintertid till Afrika.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Lärkfalken föredrar öppna marker som ändå inte är helt utan träd. Den häckar gärna i kråkfåglars övergivna bon och föredrar boplatser i höga tallar med öppna ytor runt omkring. Honan lägger 2-4 ägg i juni, vilka huvudsakligen ruvas av henne i cirka fyra veckor. Äggen har bruna fläckar på gul bakgrund. Ungarna blir flygfärdiga på en månad, men matas av huvudsakligen honan ytterligare en tid. Den lever mestadels av flygande insekter och småfågel, samt ungar av svalor och tornseglare. Bytena slås i flykten och fångade insekter förtärs också ofta i flykten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2013 Falco subbuteo Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2011) The Clements checklist of birds of the world, Version 6.6 (xls), <www.birds.cornell.edu/clementschecklist>, läst 2012-04-14

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]