Lars Paul Esbjörn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lars Paul Esbjörn
Lars Paul Esbjörn.png
Född16 oktober 1808[1]
Delsbo församlingSverige[2][1]
Död2 juli 1870[1] (61 år)
Östervåla församlingSverige[1]
BegravdÖstervåla kyrka
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningPräst[1], lärare[1]
ReligionLutherdom
Redigera Wikidata
Lars Paul Esbjörns grav vid Östervåla kyrka.

Lars Paul Esbjörn, född 1808 i Delsbo, död 1870 på kyrkoherdebostället i Östervåla socken, var en svensk-amerikansk präst.

Hans far var sockenskräddare och sonen studerade till präst med hjälp av en mecenat, kyrkoherden Olof Hansson Forssell. Esbjörn prästvigdes i Uppsala år 1832, varefter han blev pastorsadjunkt i Östervåla. Senare var han brukspredikant vid Oslättfors bruk och skollärare i Hille socken. Han verkade för nykterheten.

År 1849 emigrerade han med 146 Hillebor till USA. Han blev pastor för de svenska nybyggena Andover, Galesburg, Moline och Rock Island i Illinois. 1858 tillträdde han en professur vid Illinoiskonferensens teologiska högskola i Springfield. Esbjörn deltog i bildandet av Augustanasynoden och blev föreståndare för synodens prästseminarium.

Esbjörn återvände till Sverige 1863 och efterträdde då Johan Dillner som kyrkoherde i Östervåla. En relief av Esbjörn och hans första maka Amalia skuren och målad av Bror Hjorth hänger i Östervåla kyrka. När Esbjörn for till Amerika införde han psalmodikonet, som underlättade psalmsången. Johan Dillner hade uppfunnit ett siffernotsystem, så att även de som inte kunde läsa vanliga noter kunde spela på instrumentet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Lars Paul Esbjörn, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon-ID: 15469, läs online, (Källa från Wikidata)
  2. ^ läs online, www.augustana.edu, (Källa från Wikidata)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]