Lars Paul Esbjörn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lars Paul Esbjörns grav vid Östervåla kyrka.

Lars Paul Esbjörn, född 1808 i Delsbo, död 1870 på kyrkoherdebostället i Östervåla socken, var en svensk-amerikansk präst.

Hans far var sockenskräddare och sonen studerade till präst med hjälp av en mecenat, kyrkoherden Olof Hansson Forssell. Esbjörn prästvigdes i Uppsala år 1832, varefter han blev pastorsadjunkt i Östervåla. Senare var han brukspredikant vid Oslättfors bruk och skollärare i Hille socken. Han verkade för nykterheten.

År 1849 emigrerade han med 146 Hillebor till USA. Han blev pastor för de svenska nybyggena Andover, Galesburg, Moline och Rock Island i Illinois. 1858 tillträdde han en professur vid Illinoiskonferensens teologiska högskola i Springfield. Esbjörn deltog i bildandet av Augustanasynoden och blev föreståndare för synodens prästseminarium.

Esbjörn återvände till Sverige 1863 och efterträdde då Johan Dillner som kyrkoherde i Östervåla. En relief av Esbjörn och hans första maka Amalia skuren och målad av Bror Hjorth hänger i Östervåla kyrka. När Esbjörn for till Amerika införde han psalmodikonet, som underlättade psalmsången. Johan Dillner hade uppfunnit ett siffernotsystem, så att även de som inte kunde läsa vanliga noter kunde spela på instrumentet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]