Le Mat-pokalen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Le Mat-pokalen
Lemat.gif
Le Mat-pokalen
Utdelare Svenska Ishockeyförbundet
Land Sverige
Första utdelning 1926
Återkommande årligen
Tidpunkt april
AIK:s Axel Nilsson erhåller Le Mat-pokalen efter lagets seger 1938.

Le Mat-pokalen är segertrofén för svenska mästerskapet i ishockey. Pokalen är ett vandringspris som förvaras hos de regerande mästarna till dess nya segrare korats. Le Mat-pokalen erövras för närvarande genom vinst i SM-slutspelet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Priset instiftades av ishockeyns grundare i Sverige, Raoul Le Mat. Efter fyra svenska mästerskap utan pokal lät Le Mat 1926, med stöd av filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer, ta fram en silverbägare som pokal till SM-segrarna. Under årens lopp har pokalen förändrats, den var från början en högst alldaglig pjäs. Den har kompletterats med bland annat ett lock med korsade ishockeyklubbor, samt en eksockel i botten. Locket har dessutom lötts fast så att det inte lossnar. Den första vinnaren av Le Mat-pokalen blev Djurgårdens IF, efter vinst i SM-slutspelet 1926.

Stölden[redigera | redigera wikitext]

Enligt uppgifter stals originalet i början av 1950-talet, oklart när, men uppskattningsvis 1950 i samband med Djurgårdens IF tog sitt andra SM-guld. Affären har förmodligen tystats ner. Dock vet man att den nya pokalen, en exakt kopia av originalet, tillverkades av juvelerare Markström i Uppsala kort efter stölden.[1]

Fakta[redigera | redigera wikitext]

Le Mat-pokalen är en silverpokal, 52 centimeter hög, 21 centimeter i diameter i toppen med en sockel i ek. Vikten på silverbägaren är 800 gram och sockeln väger 2 540 gram, totalvikten är därmed 3 340 gram.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Försvinnandet av Le Mat-pokalen”. Svenska Hockeyligan. 1 september 2009. Arkiverad från originalet den 19 maj 2011. http://web.archive.org/web/20110519232414/http://hockeyligan.se/index.php?article=4090. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Översättningar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]