Leszek Kołakowski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leszek Kołakowski 2007

Leszek Kołakowski, född 23 oktober 1927 i Radom, död 17 juli 2009 i Oxford, var en polsk filosof som ansågs vara en av Polens främsta samtida filosofer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Åren 19471966 var Kołakowski medlem i det polska kommunistpartiet PZPR och räknades som ledande marxistisk och marxist-leninistisk filosof och idéhistoriker, med professur vid universitetet i Warszawa. År 1965 försvarade han två unga doktorander, Jacek Kuroń och Karol Modzelewski, som kom i onåd för sin gemensamma marxistiska doktorsavhandling och fängslades.

Kołakowski avskedades från sin tjänst vid universitetet, avlägsnades från partiet och fick publiceringsförbud. Han emigrerade då till Paris och kort därefter flyttade han till Storbritannien. År 1971 publicerade han i en polsk exiltidskrift, Kultura, i Paris "Tezy o nadziei i beznadziejności" (Teser om hoppet och hopplösheten) som blev en intellektuell grund för det demokratiska motståndet mot kommunismen i Polen och så småningom ledde till att Kommittén för arbetarnas försvar (KOR) bildades av Jacek Kuroń samt senare även Solidaritet.

Åren 1972–1991 undervisade han vid All Souls College vid Oxford University, och vid Yale University, McGill University, University of New Haven, University of California i Berkeley, och University of Chicago. I England bytte han gradvis idéinriktning från marxism till kristen filosofi och försvar av europeisk civilisation.

Kołakowski har formulerat en lag om det oändliga ymnighetshornet. Enligt denna lag råder det aldrig någon brist på argument för vilken som helst doktrin som man vill tro på av vilka skäl som helst.

Källor[redigera | redigera wikitext]