Lindesbergs station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lindesbergs station
Lindesberg station 2012.JPG
Lindesbergs station 2012
Stationsinformation
OrtLindesberg
Trafikeras avTåg i Bergslagen
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår2
StationssignaturLd

Lindesbergs station är en buss- och järnvägsstation i Lindesberg. Stationen ligger på Järnvägsgatan, i närheten av Flugparken, i centrala Lindesberg. Det finns två spår som dagligen trafikeras av Tåg i Bergslagen. Det finns även ett kortare sidospår för t.ex. arbetsfordon.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I november 1871 började järnvägstrafiken för Svenska Centralbanan mellan Frövi station och Lindesberg och en 1 december 1872 öppnades banan för gods- och persontrafik till Nya Kopparberg. Till en början hade Lindesberg ett stationshus i trä som byggdes 1875. Då kallades stationen "Linde". Namnet byttes den 1 oktober 1910 till "Lindesberg". Stationshuset gjorde sedan tjänst till 1937 och ersattes 1938 av nuvarande funkisbyggnad i sten och puts.[1] Under 2016 ombyggs stationshuset vilket förändrar karaktären av funkisbyggnad. Under spårområdet leder en gångtunnel vars ingångar och trappor skyddas av två vackra, äldre träbyggnader som renoverades år 2008. I juni 2008 förvärvades stationshuset av Lindesbergs kommun.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Historiska bilder
Nutida bilder

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Järnvägsmotiv i Örebro Län.
  2. ^ Lindenytt: Hela stationsområdet ska snyggas till, publicerad 3 juni 2008. Arkiverad 11 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]