Falu centralstation

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Falun centralstation)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Falu centralstation
FalunC1.JPG
Falun C, stationsbyggnaden
Stationsinformation
OrtFalun
Öppnade1859
Trafikeras avSJ
ÄgareFalu kommun[1]
Kapacitet
Antal spår3 resandespår
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar (Dalatrafik fjärrbuss, stadsbuss 713)
Anslutande linjerBergslagsbanan
Grycksbobanan
Läge
Avstånd från Gävle C91 km
Koordinater60°36′12″N 15°38′32″Ö / 60.60333°N 15.64222°Ö / 60.60333; 15.64222
StationssignaturFln
Map

Falu centralstation (Falun C) är idag Falu tätorts och Falu kommuns enda järnvägsstation med tåguppehåll. Stationen ligger några minuters promenad från stadens centrum, nära sjön Tisken. Trafikplatssignaturen är Fln.

Vid Falun C möter Bergslagsbanan mellan Borlänge och Gävle godsbanan från Grycksbo, som är en kvarvarande del av en tidigare järnväg till Rättvik och Mora. Grycksbobanan inkommer på stationshusets norra sida, vilket blir "bakom" stationshuset från de övriga spåren sett.

Stationen har tre på- och avstigningsspår för persontåg. Dessas plattformar ligger alltså på stationsområdets södra del. Här stannar SJ:s Stockholmståg (linje 50) och SJ:s Reginatåg (Tåg i Bergslagen) på linjen Mjölby/Hallsberg/Örebro - Borlänge - Gävle (linje 53).

På bangården finns några gamla lokstallar, i vilka Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg bedriver verksamhet.

Väster om stationshuset finns en busstation. Det är dock nästan enbart fjärrbussar som angör denna. Byten mellan stadsbussar liksom byten mellan fjärrbussar (Dalatrafiks) och stadsbussar sker i allmänhet längs stråket Knutpunkten i centrum. Det har talats om att bygga om området i anslutning till järnvägsstationen till ett mer allomfattande resecentrum.

I stationshuset finns väntsal, biljettautomater samt ett mindre kafé.

Inom Falu tätort finns ytterligare en järnvägsteknisk station. Det är mötesstationen Korsnäs (Koä) i stadsdelen med samma namn, som en gång också haft persontrafik. Längs banan mot Grycksbo och Rättvik fanns tidigare också Falun Norra. Kvarvarande sidospår revs upp i samband med att återstoden av denna bana, som då hade varit nedlagd i 16 år, renoverades inför återöppnandet 2003.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]