Lisa Larson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För operasångerskan, se Lisa Larsson.
Stig Lindberg och Lisa Larson 1967.

Inga Lisa Larson, född Alhage 9 september 1931 i Härlunda, är en svensk keramiker. Hon är gift med konstnären Gunnar Larson.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lisa Larson studerade keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg 1950-1954. Mellan 1954 och 1980 var hon verksam vid Gustavsberg där hon arbetade ihop med Stig Lindberg. Astrid Lindgrens Pippi Långstrump tillverkades i en låg upplaga i slutet av 1960-talet. Anledningen till att "Pippi" kom ut i så liten upplaga är att den var svår att tillverka. Larson har ofta gjort serier med skulpturer, bland annat serierna All världens barn 1975-1975 (på uppdrag av UNICEF), Larsons ungar, ABC-kvinnor, Skansen och Lilla zoo. Serien Adventsbarn med Stjärngosse, Tärna, Lucia och Tomte började tillverkas 1979 och produceras fortfarande (2015).

Efter 1981 har hon arbetat som frilans, för bland andra Rosenthal, KF och Åhléns, och är sedan 1991 konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg. Hon har även skapad ett antal skulpturella fåglar för NK, t. ex. Fågel fenix från 1998. Bland offentlig konst märks SaltsjöbadsodjuretVår Gård i Saltsjöbaden och Bysantinsk ängel i Hällefors.

Samlare[redigera | redigera wikitext]

Lisa Larsons arbeten är också ett mycket stort samlarområde med samlare världen över. Lisa Larson är omtyckt i Japan, under 2014 hölls en utställning med hennes verk i Tokyo med över 70 000 besökare på två veckor.

Bilder, arbeten i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion av "Adventsbarn"[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]