Lofthus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lofthus
Tätort
Land Norge Norge
Fylke Hordaland fylke
Kommun Ullensvang kommun
Area 0,77 km²[1]
Folkmängd 586 (1 jan 2022)[2]
Befolkningstäthet 761 invånare/km²
Geonames 3147076

Lofthus är en tätort i Ullensvang kommun i Hordaland fylke i Norge. Tätorten hade 582 invånare 1 januari 2012 och ligger på östsidan av Sørfjorden. Riksvei 13 går igenom byn. Ullensvang kyrka ligger här.

Under 1880-talet byggde Edvard Grieg sin komponiststuga som han kallade Komposten. Runt i Hardanger fick han inspiration till sin musik.

Lofthus är känt för dess stora fruktodlingar, särskilt Sötkörsbärodling .

Landskap[redigera | redigera wikitext]

Lofthus kännetecknas av Skrikjofossen, den 31:a högsta forsen i Norge. De bägge älvarna Opo och Skrikjo rinner ned till Lofthus från Hardangervidda. Älvarna möts och heter därefter bara Opo. Opo rinner genom byn och rinner ut i Sørfjorden. Opo har gett namn till området Opedal.

I Lofthus odlas det mycket frukt, både äpplen, päron, plommon och körsbär. På senare tid har det blivit allt vanligare att turister kommer hit för fruktens skull. Det finns också ett statligt forskningscenter för fruktodling här.

Hardangervidda är lätt tillgängligt från Lofthus. Det går en väg upp och cirka 900 meter ovanför Lofthus ligger bergstoppen Nosi vars namn kommer ifrån att det liknar en näsa. Området runt Nose används ofta till skärmflygning.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Lofthus har både matbutik, kiosk, byggvarubutik, fotobutik, pub, frisersalong, campingplats och vandringshem.

Låg- och mellanstadieskolan Opedal Skule ligger här. Här går eleverna från första klass till sjunde klass då de byter till Kinsarvik Skule.

I Lofthus ligger Ullensvangs kyrka som är en stenkyrka från 1200-talet. På Lofthus ligger också Hotel Ullensvang som idag är en komponiststuga till Edvard Grieg.

Kända personer från Lofthus[redigera | redigera wikitext]

Lofthus används också som efternamn, i dag är det 420 personer som har Lofthus som efternamn. Några kända är:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Store Norske Leksikon om Lofthus

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]