Loretta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Loretta
(Coal Miner's Daughter)
GenreDrama
RegissörMichael Apted
ProducentZelda Barron
Robert E. Larson
Bernard Schwartz
ManusLoretta Lynn
Thomas Rickman
George Vecsey
SkådespelareSissy Spacek
Tommy Lee Jones
Beverly D'Angelo
Levon Helm
Phyllis Boyens
Russell Varner
FotografRalf D. Bode
ProduktionsbolagUniversal Pictures
Premiär1980
Speltid125 min
LandUSA
Språkengelska
IMDb SFDb

Loretta (Coal Miner's Daughter) är en amerikansk film från 1980 i regi av Michael Apted. Filmen är baserad på countrysångerskan Loretta Lynns självbiografi och hennes uppväxt i Kentucky. Loretta Lynn spelas av Sissy Spacek, som blev Oscarbelönad för sin rollinsats.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Loretta Webb bor med sina föräldrar och syskon i Butcher Hollow, Kentucky där fadern (Levon Helm) arbetar i kolgruvan. Loretta förälskar sig i den något äldre Doolittle Lynn (Tommy Lee Jones) och de gifter sig. Äktenskapet är inte problemfritt men de bildar snart familj. Maken, som tycker om att höra Loretta sjunga för barnen, köper en gitarr till henne och efter en tid når hon, med sin make som manager, framgångar med sin sång Honky Tonk Girl. I Nashville får hon uppträda på Grand Ole Opry och blir snart vän med Patsy Cline (Beverly D'Angelo). Clines död i en flygolycka tar hårt på henne och hennes hektiska arbete som countrystjärna och mamma leder till stress och nervöst sammanbrott.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Loretta Lynn valde Spacek till filmens huvudroll. Spacek sjunger Loretta Lynns låtar i filmen och nominerades till en Grammy Award. Även Beverly D'Angelo sjunger i filmen. Filmens soundtrack släpptes på skiva.

Spacek belönades med bland annat en Oscar och en Golden Globe. Filmen var Oscarsnominerad i ytterligare kategorier, bland annat "Bästa film". Även Tommy Lee Jones och Beverly D'Angelo Golden Globe-nominerades.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia