Walk the Line

Från Wikipedia
För sången, se I Walk the Line.
Walk the Line
(Walk the Line)
GenreDrama
RegissörJames Mangold
ProducentAlan C. Blomquist, John Carter Cash
ManusGill Dennis, James Mangold
SkådespelareJoaquin Phoenix
Reese Witherspoon
OriginalmusikT Bone Burnett
Produktionsbolag20th Century Fox
PremiärUSA 18 november 2005 (USA)
Speltid135 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Johnny Cash och June Carter, 1969.

Walk the Line är en amerikansk biografisk film om countrymusikern Johnny Cash från 2005 i regi av James Mangold. I huvudrollerna ses Joaquin Phoenix[1] och Reese Witherspoon.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om countrylegenden Johnny Cashs liv från barndomen till slutet på 1960-talet, där hans kärlekshistoria med June Carter är ett stående inslag. Många av Johnny Cashs låtar är med i filmen, och även Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, Carl Perkins och Roy Orbison har fått rollfigurer och låtar.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Regissören James Mangold baserade filmen på intervjuer som han gjorde med Cash och Carter innan de dog, Carter 2003 och Cash bara 4 månader senare. Cash och Carter godkände även skådespelarna som skulle spela dem själva; Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon. Huvudrollsinnehavarna har blivit hyllade av tittare och kritiker, Joaquin Phoenix för sin kusliga likhet med Cash, både röstmässigt och utseendemässigt. Reese Witherspoon blev 2006 belönad med en Oscar för sin roll som June Carter. Waylon Jennings, som var en av Johnny Cashs vänner, spelas av hans son Shooter Jennings.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]