Yentl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Yentl
(Yentl)
Genre Musikal
komedi
drama
Regissör Barbra Streisand
Producent Barbra Streisand
Rusty Lemorande
Larry DeWaay
Manus Jack Rosenthal
Barbra Streisand
Isaac Bashevis Singer
Skådespelare Barbra Streisand
Mandy Patinkin
Amy Irving
Nehemiah Persoff
Originalmusik Michel Legrand
Produktionsbolag Barwood Films
Ladbroke Investments
Premiär 1983
Speltid 132 minuter
Land USA
Språk Engelska
Intäkter 40 200 000 $
IMDb SFDb

Yentl är en amerikansk musikalfilm från 1983.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Polen i början av 1900-talet. Yentl är en judisk kvinna som helst av allt vill studera judendomen och torah. Men kvinnor är inte tillåtna att studera judendomens heliga skrifter, så hon klär ut sig till man och börjar studera på ett judiskt prästseminarium. Hon blir kär i en av de andra studenterna, Avigdor, men han är kär i en annan tjej, Hadass, och tror naturligtvis att Yentl är en man. Hadass pappa vill dock inte låta henne vara ihop med Avigdor, och för att Avigdor skall kunna träffa henne övertygar han Yentl om att han (hon) och Hadass skall gifta sig.

Handlingen har vissa likheter med William Shakespeares pjäs Trettondagsafton.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Yentl är regisserad av Barbra Streisand. Filmen hade svensk premiär den 30 mars 1984. Den bygger på en novell av Isaac Bashevis Singer, Yentl - the yeshiva boy.

Filmen vann en Oscar för Bästa Musik för låten Papa, can you hear me? av Michel Legrand, Alan Bergman och Marilyn Bergman. Den vann även två Golden Globe; en för Bästa Regi och en för Bästa Film.

Barbra Streisand hade velat filmatisera Singers novell ända sedan 1968, men filmbolagen tvekade ända fram till 1983. Hon gjorde det mesta i denna film; förutom huvudrollen så svarade hon även för regi och manus samt producerade filmen. Hennes rollfigur, Yentl, antas vara 17 år gammal, Streisand hade fyllt 40, vilket gjort att vissa tyckt att hon var alltför gammal för rollen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]