Lorraine

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lothringen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För låten av Kaffe, se Lorraine (sång). För andra betydelser, se Lorraine (olika betydelser).
Lorraine
Region
Blason Lorraine.svg
Historisk sköld
Officiellt namn: Région Lorraine
Land Frankrike
Departement Meurthe-et-Moselle (54), Meuse (55), Moselle (57), Vosges (88)
Arrondissement 19
Kantoner 157
Kommuner 2337
Huvudstad Metz
Area 23 547 km²
Folkmängd 2 346 292 (2012)
Befolkningstäthet 100 invånare/km²
Président du
Conseil général
Jean-Pierre Masseret
GeoNames 2997551
Lorraine region locator map.svg
Wikimedia Commons: Lorraine
Webbplats: http://www.region-lorraine.eu/

Lorraine (tyska: Lothringen) är en före detta administrativ region i nordöstra Frankrike, med gräns mot Tyskland, Luxemburg och Belgien, som sedan 2016 är en del av regionen Grand Est. Även om territoriet inte är fullständigt identiskt, motsvarar dagens region medeltidens landskap Lotharingia, som under historiens lopp tillhört flera olika statsbildningar. Dagens Lorraine är större än det historiska grevskapet Lothringen. Regionhuvudstad var Metz.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Lorraine är beläget vid gränsen mot Belgien (Vallonien), Luxemburg, och Tyskland (Saarland och Rheinland-Pfalz), och mot de franska regionerna Franche-Comté, Alsace, och Champagne-Ardenne. Regionen genomflytes av bland annat Rhen, Mosel, Meurthe, och Meuse. Dess största städer är Metz, Nancy, Verdun, Thionville, och Lunéville. Genom Nancy löper Canal de la Marne au Rhin.

Den moderna regionen inkluderar provinser och områden som historiskt inte tillhört grevskapet Lorraine. Dessa är:

Genom närheten till Tyskland, och av historiska skäl, talas tyska dialekter i delar av Lorraine, liksom regionstypiska dialekter av romanska språk. De regionala språken är dock på tillbakagång, och de flesta har franska som modersmål.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lotharingia

Dagens Lorraine är mindre än Lotharingia och större än grevskapet Lothringen; namnet kommer av Lothar II, och betyder Lothars ring, det vill säga land. Lotharingia upplevde en blomstring under 1100-talet och framåt, under kejsarna av huset Hohenstaufen, men under 1300-talet blev det en märkbar tillbakagång till följd av svåra vintrar, dåliga skördar och digerdöden. Under renässansen, då huset Habsburg regerade, ökade välståndet igen, tills trettioåriga kriget förstörde stora delar av södra Tyskland. Större delen av Elsass tillföll Frankrike vid Westfaliska freden 1648, vilket inledde en lång period då Frankrike och Tyskland stred om detta område.

Frankrike övertog delar av området successivt. Vid franska revolutionen bildades provinsen Lorraine. Det råder oenighet om det historiska landskapet Lorraine skall sägas omfatta grevskapet, eller om den dessutöver omfattar Barrois, samt Trois-Évêchés (de tre biskopsdömena) Metz, Verdun, och Toul. Dessa ingick emellertid i den provins som bildades vid franska revolutionen: Meuse, Meurthe, Moselle och Vosges.

Efter kriget mellan Frankrike och Preussen, 1871, och till slutet av första världskriget, 1918, ingick delar av regionen i Tyskland som en del av riksprovinsen Elsass-Lothringen. År 1919 tillföll Lorraine Frankrike i samband med Versaillesfördraget. Nuvarande region bildades under mitten av 1900-talet.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Lorraines ekonomi har traditionellt grundats på gruv-, järn- och textilindustrin. Dessa har avtagit under 1900-talet. I området ligger flera vindistrikt som producerar mycket vin, i synnerhet odlas pinot noir. Historiskt har det funnit flera ölbryggerier i regionen, men endast ett fåtal finns kvar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.