Louise Stjernström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Louise Granberg 1852.
Salen på "Stora Vårby Källa" på Louise Granbergs tid.

Lovisa (Louise) Elisabeth Stjernström, född Granberg den 29 oktober 1812 i Stockholm, död där den 28 december 1907, var en svensk skådespelare, författare, översättare och teaterdirektör. Hon använde pseudonymerna Carl Blink, Erik Ejegod och F—t.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till skådespelaren och författaren Per Adolf Granberg och syster till den kända pjäsförfattaren Jeanette Granberg. Hon hade fyra systrar och de fick alla lära sig ett yrke. Louise avlade vid Teknologiska Institutet gesällexamen i färgning och turnerade i landet på statens bekostnad och höll kuser i hemfärgning.

Tillsammans med systern både översatte och författade hon egna pjäser från 1849 och framåt, Louise under pseudonymen Carl Blink och Jeanette under namnet Georges Malméen. De skrev även var och en för sig. Louise sammanställde 1861 en pjäs i fem akter. Säsongen 1860-61 uppfördes hennes pjäs Johan FredmanMindre teatern.

Hon gifte sig med skådespelaren Edvard Stjernström, tidigare gift med hennes syster, som grundat Nya teatern 1875. Hon var mycket språkkunnig och översatte och bearbetade pjäser. Efter makens död blev hon teaterdirektör åren 1877-1880 och förutom mindre pjäser uppfördes 44 stora verk. Teatern stod konstnärligt högt, men lönsamheten var dålig och Stjernström offrade en stor del av sin förmögenhet för dess drift. Trots det tvingades hon att sälja teatern hösten 1879 till Ludvig Josephson.

Efter att under tre decennier ha författat dramer övergick hon till att skriva främst historiskt-romantiska skildringar ur den svenska historien. Hon var besjälad av en idealistisk fosterländskhet och ville ge folket god historisk läsning. Hon var i slutet av 1800-talet en av de mest utgivna kvinnliga romanförfattarna. Hennes sista verk Ur livet kom ut 1903 då hon var 92 år.

Förutom intellektuella intressen var Stjernström kunnig i möbelsnickeri och träsvarvning. Hon reste i Norrland och undervisade i spånad och tog initiativ till vinberedning i hemmet. Hon verkade även för biodling och kaninavel och lärde ut konsten att samla in och bereda medicinalväxter och kryddor. Hon bodde efter makens bortgång i en våning tillsammans med tre ogifta döttrar.

Hon begravdes tillsammans med systern Jeanette Stjernström och maken Edvard Stjernström och andra familjemedlemmar i släkten Granberg, på S:t Johannes kyrkogård i Stockholm.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Dramatik[redigera | redigera wikitext]

Övrig skönlitteratur[redigera | redigera wikitext]

Varia[redigera | redigera wikitext]

  • Karl von Linnés levnadssaga: samlade anteckningar. Mariestad. 1907. Libris 2374774 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Dramawebben: Louise Stjernströms dramatik, samtidens kritik m m