Love Actually

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Love Actually
Genre Romantisk komedi
Regissör Richard Curtis
Producent Tim Bevan
Eric Fellner
Duncan Kenworthy
Manus Richard Curtis
Skådespelare Hugh Grant
Liam Neeson
Colin Firth
Laura Linney
Emma Thompson
Alan Rickman
Keira Knightley
Martine McCutcheon
Bill Nighy
Rowan Atkinson
Originalmusik Craig Armstrong
Fotograf Michael Coulter
Klippning Nick Moore
Produktionsbolag StudioCanal
Working Title Films
DNA Films
Distribution Universal Studios
Premiär
Speltid 135 minuter
Land Storbritannien Storbritannien
Språk Engelska
Portugisiska
Budget $45 miljoner
Intäkter $246 942 017
IMDb SFDb

Love Actually är en brittisk romantisk komedi med jultema från 2003 regisserad av Richard Curtis, med bland andra Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth och Alan Rickman i rollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i London under en vinter, modern tid. Man får följa en rad olika människor och ser sambanden mellan deras olika livssituationer. Temat är kärlek, med dess för- och nackdelar.

Den åldrande rock 'n' roll-legenden Billy Mack (Bill Nighy) försöker göra en okonventionell comeback med hjälp av sin mångårige manager Joe (Gregor Fisher) och spelar in en julversion av The Troggs "Love Is All Around". Trots att Mack tycker att inspelningen är förfärligt så blir den en stor julhit.

Mark (Andrew Lincoln) är hemligt förälskad i sin bästa väns hustru Juliet (Keira Knightley) och har undvikit att vara i närheten av henne av respekt för deras relation med varandra. Juliet får dock reda på sanningen när hon tittar på bröllopsvideon som han filmade, eftersom videon innehöll bara närbilder på henne och ingenting annat under hela bröllopet.

Författaren Jamie Bennett (Colin Firth) får sitt hjärta krossat när hans flickvän är otrogen med hans bror. Jamie reser till sin villa i Frankrike för att jobba med en ny bok och möter sin nya hushållerska Aurélia (Lúcia Moniz), som är portugisiska och inte kan tala engelska. Trots att de inte förstår varandra så har de mycket gemensamt och finner en viss attraktion i varandra.

Harry (Alan Rickman), som är direktör för en designbyrå, är lyckligt gift med Karen (Emma Thompson) men blir frestad av att köpa en värdefull gåva till sin nya sekreterare Mia (Heike Makatsch), som har visat ett stort romantiskt intresse för Harry.

Karens bror David (Hugh Grant), som nyligen har blivit Storbritanniens premiärminister, blir förälskad i sin nya teservitris Natalie (Martine McCutcheon) på 10 Downing Street.

Den nyblivne änklingen Daniel (Liam Neeson) måste ta hand om sin styvson Sam (Thomas Sangster) samtidigt som båda sörjer förlusten av hustrun och modern Joanna. Sam har blivit förälskad i sin amerikanska klasskompis, som också heter Joanna (Olivia Olson), och vill vinna hennes hjärta. Efter några diskussioner med sin styvfar bestämmer sig Sam för att öva på spela trummor för att kunna vara med i skolans julföreställning där Joanna ska sjunga i.

Sarah (Laura Linney) jobbar på Harrys designbyrå och har varit förälskad i arbetaren Karl (Rodrigo Santoro) i flera år. Fram till julen försöker hon att ta ett steg närmare till en romantisk relation men blir distraherad av sin instabila bror Michael, som vårdas på mentalsjukhus.

Efter ett flertal misslyckande försök att ragga upp engelska tjejer bestämmer sig Colin Frissell (Kris Marshall) att resa till Amerika då han tror att det är lättare för britter att ragga upp amerikanska tjejer.

John (Martin Freeman) och Judy (Joanna Page) är professionella body doubles som ska spela in sexscener. Medan de två är helt bekväma att vara nakna och simulera sex tillsammans under filmning är de dock blyga och trevande för varandra när de inte agerar under filminspelning.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Love Actually regisserades av Richard Curtis, som även skrev filmens manus. Bland Curtis andra stora framgångar återfinns filmer som Bridget Jones dagbok (manus), Notting Hill (produktion och manus) och Fyra bröllop och en begravning (produktion och manus).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]