Love Actually

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Love Actually
GenreRomantisk komedi
Julfilm
RegissörRichard Curtis
ProducentTim Bevan
Eric Fellner
Duncan Kenworthy
ManusRichard Curtis
SkådespelareHugh Grant
Liam Neeson
Colin Firth
Laura Linney
Emma Thompson
Alan Rickman
Keira Knightley
Martine McCutcheon
Bill Nighy
Rowan Atkinson
OriginalmusikCraig Armstrong
FotografMichael Coulter
KlippningNick Moore
ProduktionsbolagStudioCanal
Working Title Films
DNA Films
DistributionUniversal Studios
Premiär
Speltid135 minuter
LandStorbritannien
USA
Frankrike
SpråkEngelska
Portugisiska
Budget40–45 miljoner USD
Intäkter248,5 miljoner USD
IMDb SFDb Elonet

Love Actually är en brittisk romantisk komedifilm med jultema från 2003, skriven och regisserad av Richard Curtis. I rollerna ses bland andra Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley och Bill Nighy.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i London under en vinter, modern tid. Man får följa en rad olika människor och se sambanden mellan deras olika livssituationer. Temat är kärlek, med dess för- och nackdelar.

Den åldrande rock 'n' roll-legenden Billy Mack (Bill Nighy) försöker göra en okonventionell comeback med hjälp av sin mångårige manager Joe (Gregor Fisher) och spelar in en julversion av The Troggs "Love Is All Around". Trots att Billy tycker att inspelningen är förfärlig blir den en stor julhit.

Mark (Andrew Lincoln) är hemligt förälskad i sin bästa vän Peters (Chiwetel Ejiofor) hustru Juliet (Keira Knightley) och har undvikit att vara i närheten av henne av respekt för deras relation med varandra. Juliet får dock reda på sanningen när hon tittar på bröllopsvideon som han filmade, eftersom videon bara innehöll närbilder på henne och ingenting annat under hela bröllopet.

Författaren Jamie Bennett (Colin Firth) får sitt hjärta krossat när han kommer hem igen efter att ha varit på Peters och Juliets bröllop och upptäcker att hans flickvän är otrogen med hans bror. Jamie reser till sin villa i Frankrike för att jobba med en ny bok och möter sin nya hushållerska Aurélia (Lúcia Moniz) som är portugisiska och varken kan tala engelska eller franska. Trots att de inte förstår varandra har de mycket gemensamt och finner en viss attraktion i varandra.

Harry (Alan Rickman), som är direktör för en designbyrå, är lyckligt gift med Karen (Emma Thompson) men blir frestad att köpa en värdefull gåva till sin nya sekreterare Mia (Heike Makatsch) som har visat romantiskt intresse för Harry.

Karens bror David (Hugh Grant), som nyligen har blivit Storbritanniens premiärminister, blir förälskad i sin nya servitris Natalie (Martine McCutcheon) på 10 Downing Street.

Den nyblivne änklingen Daniel (Liam Neeson), en nära vän till Karen, måste ta hand om sin styvson Sam (Thomas Sangster) samtidigt som båda sörjer förlusten av hustrun och modern Joanna. Sam har blivit förälskad i sin amerikanska klasskompis, som också heter Joanna (Olivia Olson), och vill vinna hennes hjärta. Efter diskussioner med sin styvfar bestämmer sig Sam för att öva på att spela trummor för att kunna vara med i skolans julföreställning där Joanna ska sjunga.

Sarah (Laura Linney), en vän till Jamie Bennett som närvarar på Peters och Juliets bröllop, jobbar på Harrys designbyrå och har varit förälskad i kollegan Karl (Rodrigo Santoro) i flera år. Framåt julen försöker hon ta ett steg närmare en romantisk relation men blir distraherad av sin instabila bror Michael som vårdas på mentalsjukhus.

Efter ett flertal misslyckade försök att ragga upp engelska tjejer bestämmer sig Colin Frissell (Kris Marshall) för att resa till Amerika eftersom han tror att det är enklare för honom att ragga upp amerikanska tjejer. Hans vän Tony (Abdul Salis) försöker stoppa honom.

John (Martin Freeman) och Judy (Joanna Page), som jobbar tillsammans med Colin Frissells vän Tony, är professionella body doubles som spelar in sexscener. Medan de två är helt bekväma med att vara nakna och simulera sex tillsammans under filmning är de dock blyga och trevande för varandra utanför filminspelningarna.

Rufus (Rowan Atkinson) jobbar i den juvelbutik där Harry köper ett värdefullt halsband till i julklapp till Mia. Rufus sätt att slå in halsbandet resulterar till att Karen, Harrys maka, kommer på honom. Mot slutet av filmen dyker Rufus även upp på flygplatsen och distraherar en vakt så att Sam, Daniels styvson, kan smita förbi säkerhetskontrollen och vinka av sitt kärleksintresse Joanna.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Love Actually regisserades av Richard Curtis som även skrev filmens manus. Bland Curtis andra stora framgångar återfinns filmer som Bridget Jones dagbok (manus), Notting Hill (produktion och manus) och Fyra bröllop och en begravning (produktion och manus).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]