Fyra bröllop och en begravning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fyra bröllop och en begravning
(Four Weddings and a Funeral)
Genre romantisk komedi
Regissör Mike Newell
Producent Tim Bevan
Richard Curtis
Eric Fellner
Duncan Kenworthy
Manus Richard Curtis
Skådespelare Hugh Grant
Andie MacDowell
Kristin Scott Thomas
Simon Callow
James Fleet
John Hannah
Charlotte Coleman
David Bower
Corin Redgrave
Rowan Atkinson
Originalmusik Richard Rodney Bennett
Reg Presley
Produktionsbolag Channel Four Films
PolyGram Filmed Entertainment
Working Title Films
Premiär
Speltid 117 minuter
Land Storbritannien
Språk engelska
IMDb SFDb

Fyra bröllop och en begravning (engelska: Four Weddings and a Funeral) är en brittisk romantisk komedifilm från 1994 i regi av Mike Newell.[1] Den första av flera filmer av manusförfattaren Richard Curtis med Hugh Grant i huvudrollen. Här i rollen som Charles som tillsammans med sina vänner deltar i olika sociala sammankomster, däribland ett antal bröllop och på olika sätt finner vägen till kärlek. I övriga roller märks Andie MacDowell, Kristin Scott Thomas, James Fleet, Simon Callow, John Hannah, Charlotte Coleman, David Bower, Corin Redgrave och Rowan Atkinson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om Charles och hans vänner som söker kärleken. Charles är en ogift man som haft många flickvänner genom åren. Charles delar lägenhet med sin vän Scarlett. En dag blir Charles och Scarlett bjudna till Angus och Lauras bröllop där Charles även ska vara best man. Som vanligt blir han försenad! Han lyckas dyka upp i sista minuten och då han anländer upptäcker han att han har glömt ringarna hemma. Till sist lyckas han få tag i ringar men det är inte de rätta ringarna; en plastring med ett stort hjärta på och en med dödskalle.

Vid bröllopet träffar Charles Carrie, som kommer från USA. Samtidigt som Charles och Carrie blir kära, så finner Bernard och Lydia varandra. Vid det andra bröllopet är det just Bernard och Lydia som gifter sig. Charles är olycklig för att han inte träffat Carrie sedan förra bröllopet. Till hans förvåning är Carrie med även på detta bröllop, men denna gång är hon inte ensam. Hon har med sig sin blivande man Hamish som är från Skottland och Charles, som trodde att han äntligen hade hittat sitt livs kärlek, får gå från festen med brustet hjärta.

Några veckor senare får Charles ett inbjudningskort till Carries och den skotske mannens bröllop. Det blev ett riktigt kiltbröllop. Carries man Hamish och många av de andra manliga bröllops gästerna är klädda i kilt. Det blir ett oförglömligt bröllop då Charles gamle vän Gareth får en hjärtinfarkt och dör. Han hade kilt på sig då. Nästa gång blir det en begravning och Charles vänner är åter samlade. Vid det fjärde bröllopet är det Charles själv som ska gifta sig, men han ångrar sig i sista stund när han får reda på att Carrie har skilt sig. Hans övergivna brud blir rasande och slår ner honom i kyrkan. Carrie och Charles lovar att leva lyckliga med varandra utan att gifta sig.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen var framgångsrik och fick flera priser. Bland dessa kan nämnas:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”British film classics: Four Weddings and a Funeral” (på engelska). BBC. 21 februari 2003. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/2787117.stm. Läst 7 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]