Malmö Borgarskola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Malmö Borgarskola
Praktiska realskolan och folkskolan i Malmö (1955[1])
Malmö borgarskola.jpg
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige Sverige
Grundad 1874
Ägare Malmö stad

Malmö Borgarskola (även Borgarskolan eller bara Borgar) ligger vid Regementsgatan mittemot Slottsparken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Skolan grundades 1874 och har en lång tradition som skola. Vid denna fanns en en treårig yrkesinriktad och fyraårig teoretisk utbildning, vilken motsvarade realexamen. Denna senare utbildning utbröts ur Malmö Borgarskola och blev 1910 Kommunala Mellanskolan i Malmö.[2] Skolan blev senare en praktisk realskola och folkskola i Malmö 1955.[1]

Fram till år 1970 erbjöd Borgarskolan även grundskoleundervisning och många kända svenskar, såsom Per Albin Hansson, Anita Ekberg och Zlatan Ibrahimović, har genom åren studerat här.

Den första för skolan använda byggnaden var Östra skolan vid Norregatan mellan 1874 och 1879. 1879-1896 disponerades lokaler i en byggnad utmed Stora Trädgårdsgatan vid Östra skolan och mellan 1896 och 1935 hade skolan lokaler vid Repslagaregatan. Under vistelsen på Repslagaregatan lånades även lokaler på Västra skolan, Sorgenfriskolan och Linnéskolan i Limhamn. Det var bl a slöjdsalar och skolkök till undervisningen som lånades på Västra skolan och Sorgenfriskolan. 1936 flyttade skolan in i en nybyggd lokal vid Regementsgatan och hela verksamheten kunde samlas under ett tak. 1954 byggdes denna ut med ytterligare en länga utmed Thottsgatan.

Inriktning[redigera | redigera wikitext]

Borgarskolans baksida. En ny skola byggs 2017 på den tidigare parkeringsplatsen.

Sedan upprustningen under 1990-talet har Borgarskolan en inriktning gentemot fyra i: internationalisering, idrott, IT och inre miljö. Dessa inriktningar är programöverskridande. Borgarskolan är generellt inriktat mot eftergymnasiala studier och erbjuder tre olika svenska gymnasieprogram: naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapligt program och ekonomiprogrammet.

Skolan erbjuder även, som en av två skolor i Malmö tillsammans med Bladins International School, en internationell International Baccalaureate-examen (IB).

På den sedan 2015 fristående delen av skolan som fokuserade på idrott och som kallas Malmö idrottsgymnasium finns tre olika varianter av idrottsprofiler. Badminton och Friidrottsgymnasiet är båda Riksidrottsgymnasium (RIG).

Elevengagemang[redigera | redigera wikitext]

Borgarskolan har en etablerad elevtradition med många aktiva föreningar. Den fria Elevkåren vid Malmö Borgarskola, som är en av Sveriges äldsta kårer, är mycket aktiv och har många utskott - de mest välkända kanske MBIF (Malmö Borgarskolas Idrottsförening), som är en av de äldsta idrottsföreningarna i Sverige, samt MBEF (Malmö Borgarskolas Estetiska Förening) som varje år sätter upp en omtalad julrevy och egenskriven musikal. Elevkåren har ett av Sveriges största sortiment av skolkläder och är en av de gymnasiekårer med störst försäljning av kårkläder. Kåren kännetecknas vid den rytande björnen och den gröna färgen.

Elevkåren är välkänd för sin klädkollektion

Den fristående föreningen MBMF (Malmö Borgaskolas Matematiska Förening) finns för att stärka matematikens ställning.

Mellan Malmö Borgarskola och den närliggande Sankt Petri skola finns en traditionell rivalitet (med humoristisk underton) som med jämna mellanrum under läsåret brukar ta uttryck i exempelvis diverse snöbollskrig eller omskrivna lucia(smädo)sånger.

Noterbara studenter[redigera | redigera wikitext]

Skolval[redigera | redigera wikitext]

Skolan deltog i Skolvalet 2014 till riksdagen. Resultatet blev:[3]


Parti Procent röster
Centerpartiet 2,6%
Feministiskt initiativ 3,41%
Folkpartiet 6,18%
Kristdemokraterna 2,76%
Miljöpartiet 14,31%
Moderaterna 34,15%
Piratpartiet 2,28%
Socialdemokraterna 18,21%
Sverigedemokraterna 7,15%
Vänsterpartiet 6,18%
Övriga 2,76%
Antal röstberättigade elever Valdeltagande
1200 52,8%

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Praktiska kommunala realskolor i Sveriges statskalender 1955
  2. ^ ”Kommunala Mellanskolan i Malmö arkiv”. Riksarkivet (Sverige). https://sok.riksarkivet.se/?ValdSortering=Relevans&Sokord=Kommunala+Mellanskolan+i+Malmö+arkiv&FacettFilter=arkis_ark_typ_facet%24Arkiv%3Ar. Läst 27 mars 2016. 
  3. ^ http://www2.mucf.se/skolval-2014/ValresultatRiksdagP74y3t.do läst 2016-01-08

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]