Markus (evangelist)

Från Wikipedia
Evangelisten Markus
Evangelisten Markus
Evangelisten Markus
Evangelist, Martyr
FöddFörsta århundradet e.Kr
Palestina
Död25 april 68 e.Kr
Alexandria
Vördas inomOrientaliskt ortodoxa kyrkorna
Bysantinska kejsarkyrkan
Romersk-katolska kyrkan
Ortodoxa kyrkan
Anglikanska kyrkan
Lutherska kyrkan
HelgedomSankt Markus koptisk-ortodoxa katedral i Alexandria
Sankt Markus koptisk-ortodoxa katedral i Kairo
Markuskyrkan i Venedig
Helgondag25 april
Attributlejon i öknen, biskop på en tron dekorerad med lejon, man med en bok eller bokrulle och ett bevingat lejon, man med en snara runt halsen, man som skriver sitt evangelium.
Skyddshelgon förAdvokater, Venedig

Markus (hebreiska מרקוס; grekiska Μάρκος) (första århundradet e.Kr) är enligt den kristna traditionen författare till Markusevangeliet. Detta har dock ifrågasatts av nutida bibelforskare som uppfattar att författaren är okänd. Markus var en nära medarbetare till aposteln Petrus, som betraktade honom som sin "son"[1]. Markus vördas som helgon inom bland annat Romersk-katolska kyrkan. Hans minnesdag firas den 25 april.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Markus var son till Maria och kusin till Barnabas. Han följde med Paulus och Barnabas på Paulus första missionsresa till nuvarande Turkiet, men övergav dem under resan (se Apostlagärningarna 13:13) och återvände till Jerusalem. Barnabas tog senare med sig Markus till Cypern (Apostlagärningarna 15:36-40). Senare frågade även Paulus efter Markus tjänster, och Markus blev Paulus medarbetare. Enligt Paulus brev till Filemon var Markus och Lukas tillsammans med Paulus under dennes fångenskap i Rom.

Markus anses enligt kristen tradition vara den förste biskopen av Alexandria.[2] Han ses som grundare av kyrkan i Alexandria, och var således även den som spred kristendomen till Afrika (detta enligt den koptiska kyrkan). Markus minnesdag firas den 25 april, på årsdagen av hans martyrskap. Hans evangelistsymbol är ett lejon (Sankt Markuslejonet). Bland annat Venedig har tagit honom till sin skyddspatron och där ligger den mest kända kyrka som tillägnats honom, Markuskyrkan, vari hans reliker förvaras.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press 1992. ISBN 0-19-283069-4
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Första Petrusbrevet 5:13.
  2. ^ Bunson, Matthew, Bunson, Margaret & Bunson, Stephen, Our Sunday Visitor's Encyclopedia of Saints, Huntington, Indiana: Our Sunday Visitor Publishing Division 1998, ss. 401. ISBN 0-87973-588-0

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]