Hoppa till innehållet

Matchbollar för världsmästerskapet i fotboll för herrar

Från Wikipedia

Olika officiella matchbollar för världsmästerskapet i fotboll för herrar har skapats för varje turnering sedan 1934. Bollarna har oftast olika symboler eller nationella mönster starkt förknippade med respektive värdnation.

VM Matchboll(ar) Bild Beskrivning
1930 Argentinas boll
i finalen
Tillverkare: Ingen officiell leverantör

Mästerskapet hade inga officiella boll-leverantörer. Anmärkningsvärt är att man i finalen spelade med två olika fotbollsmodeller: Argentinas Tiento och Uruguays T-Model. Lagen kunde ej komma överens vilken boll man skulle spela med och domaren John Langenus bestämde då att man skulle spela en halvlek med vardera boll.

Uruguays boll
i finalen
1934 Federale 102 Tillverkare: Ente Centrale Approvvigionamento Sportivi (ECAS) (Rom, Italien)
1938 Allen Tillverkare: Allen (Paris, Frankrike)
1950 Duplo T Tillverkare: Superball
1954 Swiss World Champion Tillverkare: Kost Sport (Basel, Schweiz)

Den första bollen med 18 paneler.

1958 Top Star Tillverkare: Sydsvenska Läder och Remfabriken (Ängelholm, Sverige)
1962 Crack och Top Star Tillverkare: Custodio Zamora H. (San Miguel, Chile)

Crack var den officiella bollmodellen under mästerskapet, tillverkad av Custodio Zamora H. Trots det spelade man med flera olika modeller, främst Top Star

1966 Challenge 4-star Tillverkare: Slazenger (Shirebrook, England)

Slazenger tillverkade en orange boll speciellt framtagen till finalen. I de tidigare matcherna spelade man med en gul eller ljusbrun boll. Bollen bestod av 25 paneler

1970 Telstar Tillverkare: Adidas

Den första VM-bollen med 32 paneler i form av en stympad ikosaeder. Bollen bestod av 12 svarta pentagoner och 20 vita hexagoner. Det svart-vita mönstret gjorde det enklare att följa bollen vid svart-vita TV-sändningar. Namnet Telstar kommer från Telstars kommunikationssatellit.

1974 Telstar Durlast Tillverkare: Adidas
1978 Tango Tillverkare: Adidas
1982 Tango España Tillverkare: Adidas
1986 Azteca Tillverkare: Adidas

Den första bollen som var tillverkad av enbart syntetmaterial. Bollens mönster var inspirerad från aztekernas arkitektur och målningar.

1990 Etrusco Unico Tillverkare: Adidas

Bollens mönster var inspirerad från etruskisk konst. 20 paneler var dekorerade med tre etruskiska lejonhuvuden.

1994 Questra Tillverkare: Adidas

Bollen var designad med ett rymdtema till minne av 25-år jubileet av den första bemannade månfärden som landade på månen.

1998 Tricolore Tillverkare: Adidas
2002 Fevernova Tillverkare: Adidas
2006 +Teamgeist Tillverkare: Adidas

Bollen består av 14 hoplimmade paneler sammanförda under värmetryck istället för den klassiska bollen som består av 32 5- och 6-kantiga rutor vilka är hopsydda. Det innebär att antalet trefältsskarvar minskats med 60 %, från 60 till 24. Den nya konstruktionen medför att bollen blir rundare och mer motståndskraftig mot vatten. Aerodynamiken blir också bättre och på så sätt kan bollbanan förutses bättre.

+Teamgeist Berlin
2010 Jabulani Tillverkare: Adidas

Jabulani betyder fest eller firande på zulu. Bollen skall på den tiden ha varit den rundaste fotboll som tillverkats, och väger endast 440 gram. Bollen har fyra triangulära fält som innehåller elva färger som skall symbolisera de elva spelarna på planen, de elva språken som talas i Sydafrika samt Sydafrikas elva communities. Under finalen användes en specialversion av bollen, kallad Jo'bulani. Skillnaden mot den ordinarie bollen är att Jo'bulani är guldfärgad.

2014 Brazuca[1] Tillverkare: Adidas

Brazuca är en term i Brasilien som återspeglar landets synsätt till fotboll, och symboliserar känslor, stolthet och välvilja. Ordet brazuca är ett teleskopord av Brasil samt Bazuca, det portugisiska ordet för bazooka (raketgevär). Brazuca är även ett slangord för en person som härstammar från Brasilien. Bollen väger 437 gram och består endast av sex delar. Bollen har även fått en skrovlig yta för bättre grepp.

2018 Telstar 18 Tillverkare: Adidas

Telstar 18 är namnet på den matchboll som används i VM 2018.

2022 Al Rihla Tillverkare: Adidas

Al Rihla (arabiska: Resfärden) är namnet på den matchboll som används i VM 2022.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]