Kvalspelet till världsmästerskapet i fotboll 2006

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvalspelet till världsmästerskapet i fotboll 2006
Evenemangsfakta
ArrangörFIFA
ArrowLeft.svg Föregående Följande ArrowRight.svg
2002 2010

De 32 nationerna i Världsmästerskapet i fotboll 2006 kvalade in i kvalificeringsturneringar i respektive regionalförbund under 2003, 2004 och 2005.

Afrikanska VM-kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Asiatiska VM-kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Bahrain gick, efter vinst mot Uzbekistan i playoff-spel mellan grupptreorna, vidare till kval mot fjärdeplacerade laget i Nord-/Centralamerikas och Karibiens grupp, Trinidad och Tobago, ett kval som Trinidad och Tobago vann och därmed gick vidare till VM-slutspelet.

Nord-/centralamerikanska och karibiska VM-kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Trinidad och Tobago slutade fyra i gruppen och gick vidare till kval mot playoff-vinnaren mellan treorna i Asiens grupp, Bahrain, ett kval som Trinidad och Tobago vann och därmed gick vidare till VM-slutspelet.

Europeiska kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Oceaniska VM-kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Australien gick som segrare av Oceaniens grupp vidare till kval mot det femteplacerade laget i den sydamerikanska gruppen, Uruguay, ett kval som Australien vann och därmed gick vidare till VM-slutspelet.

Sydamerikanska VM-kvalet[redigera | redigera wikitext]

Följande lag gick vidare till VM-slutspelet:

Uruguay gick som femteplacerat lag vidare till kval mot vinnaren av Oceaniens grupp, Australien, ett kval som Australien vann och därmed gick vidare till VM-slutspelet.

Interkonfederala playoffmöten[redigera | redigera wikitext]

Grundförutsättningar och kvalificerade nationer[redigera | redigera wikitext]

29 av de 31 kvalplatserna till VM i Tyskland 2006 bestämdes genom kvalspel inom de respektive konfederationerna. De återstående två genom så kallade interkonfederala playoffmöten. Fjärde placerade nationen i CONCACAF (Nord- och Centralamerika samt Karibien) spelade mot femman i AFC (Asien), och ettan i OFC (Oceanien) tog sig an femman i CONMEBOL (Sydamerika). Dubbelmöten, hemma/borta, där den asiatiska och den oceaniska nationen fick fördel av hemmaplan i den andra och avgörande matchen.
Det blev också två högdramatiska playoffer. Bahrain hade inne en boll i mål på stopptid i den andra matchen, och hade målet godkänts hade playoffet gått till förlängning. Nu blev målet bortdömt för farligt spel, och Trinidad och Tobago kunde fira att det lilla landet tagit sig till VM-slutspelet för första gången genom tiderna. På södra halvklotet krävdes det straffläggning för att skilja Uruguay och Australien åt efter hemmaseger med 1–0 för båda lagen, och till slut blev det Australien som drog det längsta strået och kvalificerade sig för VM för första gången sedan 1974.

Dubbelmöten
1 12 november, 2005 Trinidad och Tobago  1 – 1  Bahrain
2 16 november, 2005 Bahrain  0 – 1  Trinidad och Tobago Trinidad och Tobago vidare
1 12 november, 2005 Uruguay  1 – 0  Australien
2 16 november, 2005 Australien  1 – 0  Uruguay Australien vidare på straffar
Straffsparksläggning
4 – 2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]