Hoppa till innehållet

Maskotar för världsmästerskapet i fotboll för herrar

Från Wikipedia

Maskotar för världsmästerskapet i fotboll för herrar har skapats för varje turnering sedan 1966. Maskotarna har oftast olika symboler eller nationella karaktärer starkt förknippade med respektive värdnation.

Mästerskap Maskot Beskrivning Bild
England
1966
World Cup Willie Ett lejon, en typisk symbol för Storbritannien. Maskoten bar en tröja i Union Jack-mönster med texten WORLD CUP.
Mexiko
1970
Juanito En pojke i sombrero-hatt med texten MEXICO 70 skrivet på tröjan.
Västtyskland
1974
Tip och Tap Två pojkar vid namn Tip och Tap som bär det västtyska landslagets fotbollsställ med texten WM och 74 skrivet över bröstet.
Argentina
1978
Gauchito En pojke som bär det argentinska landslagets blå-vit-randiga tröja, en hatt, halsduk och en piska. Namnet Gauchito kommer från ordet gaucho som är den sydamerikanska benämningen på en cowboy.
Spanien
1982
Naranjito En apelsin som är en vanlig frukt i Spanien. Namnet kommer från ordet naranja, det spanska ordet för apelsin.
Mexiko
1986
Pique En grön jalapeño med mustasch och en sombrero.
Italien
1990
Ciao Maskoten var en abstrakt kubistisk streckfigur med geometriska former med i färgerna vit, rött och grönt (som Italiens flagga). Den hade en fotboll som huvud, och hette Ciao som är en vanlig italiensk hälsningsfras.
USA
1994
Striker Stryker var en hund, klädd i fotbollsuniform i den amerikanska flaggans färger (blått, vitt och rött). Han hade svarta, långa öron och brukade mestadels hålla i en fotboll med foten eller i armarna. Striker syntes bland annat mycket på leksakerna som delades ut i McDonald's Happy Meal detta år.
Frankrike
1998
Footix En tupp klädd i blått ställ med texten FRANCE 98 skrivet över bröstet. Namnet Footix är ett teleskopord, en sammanslagning av football och suffixet -ix.
Sydkorea/Japan
2002
Ato, Kaz och Nik Tre futuristiska, datorgenererade djur: Ato var orange och tränaren i gruppen medan Kaz (lilafärgad) och Nik (blåfärgad) var spelarna. Tillsammans bildade de laget The Spheriks, som spelade en påhittad variant av fotboll med namnet Atmoball.
Tyskland
2006

Goleo VI och Pille
Ett lejon vid namn Goleo VI, med det tyska landslagets fotbollsställ. Han bar på en talande fotboll vid namn Pille.
Sydafrika
2010
Zakumi Zakumi är en guldfärgad leopard med grönt hår. Namnet kommer från orden ZA, ISO 3166-koden (landskod) för Sydafrika, och "kumi", ett ord som betyder tio på flera afrikanska språk.
Brasilien
2014
Fuleco En trebandad bälta.
Ryssland
2018
Zabivaka (Забива́ка) En grå varg.
Qatar
2022
La’eeb En glad fotbollsspelare i heltäckande vit klädsel. La'eeb är ett arabiskt ord som betyder superskicklig spelare.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]