Mensa Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mensa Sverige är den svenska delen av den internationella föreningen Mensa.

Föreningens syfte är att identifiera och främja mänsklig intelligens så att denna kan komma mänskligheten till godo, uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning, samt skapa intellektuellt och socialt stimulerande miljöer för sina medlemmar. Inträdeskriteriet för medlemskap är att prestera ett resultat över 98% av befolkningen på ett övervakat Intelligenstest.

Mensa har haft närvaro i Sverige sedan 1964, men den nationella föreningen Mensa Sverige bildades i sin nuvarande form 1987.

Mensa Sverige har drygt 7000 medlemmar (aug 2019) och har lokal verksamhet i Uppsala, Dalarna, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Västerås, Växjö och Örebro. Lokalföreningarna anordnar medlemsmöten med skiftande innehåll. Som exempel på möten kan nämnas föredrag, spelkvällar, studiebesök och pubmöten. En nationell årsträff hålls årligen kring Kristi himmelsfärdshelgen.

Föreningens medlemstidning, Legatus Mensae (6 nummer per år), innehåller bland annat temaartiklar, krönikor, medlemsporträtt och föreningsinformation. En del av tidningen utgörs av material från den internationella medlemstidningen Mensa International Journal.

Mensapriset[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med föreningen Mensas syfte att främja mänsklig intelligens har Mensa Sverige instiftat Mensapriset, detta för att uppmärksamma människor som på betydande sätt bidragit med intelligenta insatser.

Under åren 1996–2003 fanns bland vinnarna till exempel tidningen Metro, TV-programmet Hjärnkontoret, Lars Aronsson (programmerare och skapare av susning.nu) och Astrid Lindgren.

Mensapriset återupptog i ny form 2013. Mottagare sedan dess:

2013 Anita Kullander
2014 KomTek
2015 Ronnie Gardiner
2016 Katarina Gospic
2017 Micael Dahlen
2018 Anders Hansen
2019 Mouna Esmaeilzadeh

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]