Michail Larionov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Självporträtt av Michail Larionov, 1910.

Michail Larionov, född 3 juni 1881 i Tiraspol, Moldavien, död 10 maj 1964 i Fontenay-aux-Roses nära Paris, rysk konstnär, grundare av rayonismen.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Larionov skolades i Moskva, där han lärde känna sin blivande hustru, Natalja Gontjarova. Han var mycket produktiv och en person med stark utstrålning som snart hade en kärna av målare från Moskva kring sig, tillsammans med vilka han organiserade utställningar som Det gyllene skinnet och Ruter Knekts första utställning.

1913 utgav han Rayonistmanifestet, som lade grunden till det abstrakta måleriet i Ryssland. Larionov spelar en viktig roll i den ryska konsthistorien genom att han tog upp de samtida (1905-1908) franska idéerna inom målarkonsten och sammansmälte dessa idéer med den inhemska folkkonsten, till exempel Soldatsvit (1908-1911). Larionov hade även betydelse med sitt rayonistiska måleri, varav mycket är abstrakt, även om rayonismen egentligen inte var ett system uppbyggt på icke-föreställande kompositioner.

Efter 1914 lämnade Larionov Ryssland för att arbeta som scenograf vid Sergei Diaghilevs ryska balett och levde därefter i Paris.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mikhail Fyodorovich Larionov, Encyclopædia Britannica, läst 2020-08-13

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]