Miljöbil

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Begreppet miljöbil innefattar vanligen personbilar som uppfyller högre krav med avseende på utsläpp av miljöfarliga ämnen, jämfört med vanliga bilar. Det finns dock ännu inte någon enhetlig definition av begreppet miljöbil, utan olika kriterier tillämpas av olika kommuner och myndigheter. Vägverket har tagit fram ett förslag till miljöbilsdefinition som förväntas bli vägledande. En bil som klassats som miljöbil särbehandlas med lägre beskattning, frihet från trängselskatt och parkeringsförmåner i vissa kommuner. Exempel på miljöbilar är hybridbilar, elbilar, gasbilar och etanolbilar om de uppfyller de regler som finns om utsläpp, men även konventionella bensin- eller dieseldrivna bilar (med ett partikelutsläpp som underskrider 5 mg per km) som släpper ut upp till 120 g koldioxid per km. Det finns också vätgasbilar som går på vätgas (H2) och utsläppen från en bränslecell ihop med vätgas är rent vatten, vilket är väldigt miljövänligt.

Fram till och med den 30 juni 2009 fick privatpersoner 10 000 kr i miljöbilspremie vid köp av en ny bil; kravet var att köparen behöll den i mer än sex månader.[1]

Från och med 1 januari 2010 införde man befrielse från fordonskatt i 5 år för miljöbilar. Man har också beslutat om en "supermiljöbilspremie" som ska ge 40 000 kr i premie vid köp av elbil. Vilka bilar som är miljöbilar bestäms helt av EU. I princip är en miljöbil en dieselbil som tillverkats i Europa som drar under 5-6 liter per 100 km blandad körning. I Sverige är också gas- och etanoldrivna bilar klassificerade som miljöbilar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Miljöbilspremie”. Transportstyrelsen. http://transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/Fordonsskatt/Miljobilspremie/. Läst 1 december 2009. ”Den 1 juli 2009 upphörde möjligheten att få en miljöbilspremie vid köp av en miljöbil.” 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]