Mindre påfågelsspinnare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mindre påfågelspinnare)
Hoppa till: navigering, sök
Mindre påfågelsspinnare
20 petit paon de nuit.jpg
hane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Underordning Glossata
Familj Påfågelsspinnare
Saturniidae
Släkte Saturnia
Art Mindre påfågelsspinnare
S. pavonia
Vetenskapligt namn
§ Saturnia pavonia
Auktor Linné, 1758
hona
hona
Hitta fler artiklar om djur med

Mindre påfågelsspinnare (Saturnia pavonia) är en art i familjen påfågelsspinnare.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Djuret har bruna eller grå vingar, övertvärade av mörkare, tandade linjer samt prydda med var sin runda, i svart, gult, röd och vitt tecknade ögonfläck. Honans vingbredd är mellan 55 och 72 millimeter, hanens mellan 44 och 52 millimeter. Larven, som är grön, oftast med svarta tvärband, och gula, borstbärande vårtor.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Mindre påfågelsspinnare finns i större delen av Norden (ej Island), i södra Norden lokalt talrikt, men populationen varierar mycket år från år. Den finns i Storbritannien, Centraleuropa och vidare östrerut genom Ryssland och Turkiet till norra Kina och ryska Fjärran östern. I Medelhavsområdet finns den närstående arten Saturnia pavoniella.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Flygtiden är från mitten av april till början av juni i södra Norden, senare längre norrut. Larven äter nästan alla slags blad och träffas ofta på ljungmarker. Puppan övervintrar i en pergamentartad kokong, päronformad, i smaländan med en öppning, som tillslutes av styva, med spetsarna sammanvettande borst. Dessa undanträngas lätt av fjärilen vid kläckningen, men gör däremot motstånd mot en rovinsekt, som skulle försöka att tränga in. Puppan övervintrar, ibland upp till tre vintrar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Påfågelspinnare, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]