Mindre sumphöna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mindre sumphöna
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Adult hona
Adult hona
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tran- och rallfåglar
Gruiformes
Familj Rallar
Rallidae
Släkte Porzana
Art Mindre sumphöna
P. parva
Vetenskapligt namn
§ Porzana parva
Auktor Scopoli, 1769
Hitta fler artiklar om fåglar med

Mindre sumphöna (Porzana parva) är en fågel som tillhör familjen rallar (även kallad sumphöns).

Utseende, läte och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mindre sumphönan är 17-19 centimeter lång, något mindre än småfläckig sumphöna (Porzana porzana). Den skiljer sig från den senare även genom att den saknar mörka band och vita fläckar på sidorna.

Mindre sumphöna har en kort rak näbb som är gul med röd bas. Den adulta hanen har mestadels brun ovansida och blågrått ansikte och undersida. Den har grå ben med långa tår och en kort stjärt med svarta och vita band undertill.

Honan har ljusbrun undersida och är grå endast i ansiktet. Juvenilerna liknar honan men har vitt ansikte och bröst. Dunungarna är svarta, som hos alla rallar.

Läte[redigera | redigera wikitext]

Under häckningsperioden är den högljud, främst om natten då sången kan höras 1-2 km.[2] Hanen har ett utdraget nasalt skällande kva eller koa-läte som upprepas, först långsamt för att accelerera och sedan övergå i ett stammande.[2] Honan har ett kortare likartat läte.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Mindre sumphönan förekommer i Europa, mestadels i öst, och i Centralasien, så långt österut som Kina.[3] Den förekommer på höjder upp till 2000 meter.[3] Den är en flyttfågel och övervintrar i Portugal och Spanien, i Israel, Irak, Oman och Pakistan, och i norra Afrika i Marocko, Egypten, Senegal, Mauritanien och Nigeria.[3] I Sverige är den en sällsynt gäst.[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Mindre sumphönan är skygg under häckningstiden men kan vara lättare att få syn på under flyttningen.

Häckning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Mindre sumphöna lever monogamt och blir könsmogen efter ett år.[3] Den häckar vid sjöar och lägger sitt skålformade bo på en flytande vassbale på lite djupare vatten.[2][3] Den lägger i genomsnitt 7-9 ägg, men kullar på 4-11 har observerats.[3] Äggen ruvas av båda föräldrar i 15-17 dagar och ungarna blir sedan flygga efter ytterligare 45-50 dagar då de tas om hand av båda föräldrar.[3] Ibland förekommer två kullar.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Fåglarna söker föda med näbben i lera och grunt vatten, samt tar föda där de ser den. De äter mest insekter och vattendjur, men även växtdelar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Porzana parva Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b c d] Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999). Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. (första upplagan). Stockholm: Albert Bonniers förlag. Sid. 114-115. ISBN 91-34-51038-9 
  3. ^ [a b c d e f g] Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]