Asterix – gallernas hjälte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Asterix – gallernas hjälte
(Astérix et la surprise de César)
GenreAnimation, äventyr, komedi, familjefilm
RegissörGaëtan Brizzi
Paul Brizzi
ProducentYannik Piel
ManusRené Goscinny
Albert Uderzo
OriginalmusikVladimir Cosma
ProduktionsbolagGaumont International,
Dargaud Films,
Les Productions René Goscinny
Premiär1985
Speltid79 minuter
LandFrankrike Frankrike
SpråkFranska
FöregångareAsterix 12 stordåd
UppföljareAsterix och britterna
IMDb SFDb

Asterix – gallernas hjälte, (franska: Astérix et la surprise de César) är en fransk animerad film från 1985 i regi av Gaëtan och Paul Brizzi. Filmen är den första av Asterixfilmerna som kom på 1980-talet. Den tar ett stort avsteg från de tidigare filmerna då man inte bara introducerade en ny och en väldigt åttiotalsbaserad titelmelodi (Asterix est La av Plastic Bertrand), men också mer flytande animation och mer dramatisk handling, samt en del mörka scener. Manuset är skrivet av Goscinny och Uderzos vän Pierre Tchernia och är till huvuddelen baserad på albumen Asterix drar i fält och Asterix som gladiator.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Obelix förälskar sig i hövdingens brorsdotter Lillfixa. Hans hjärta krossas dock snabbt när han får reda på att hon är förlovad med den stilige Tragicomix. Det kärleksfulla paret är ute och går i skogen då de tillfångatas av en grupp romare ledda av en ny ung rekryt som är ute efter att imponera på en centurion i det romerska lägret. Centurion blir dock rasande då han vet att gallerna kommer attackera deras läger för att befria sina vänner. Lillfixa, Tragicomix och den nya rekryten skickas till främlingslegionen och den yttersta utposten i det romerska riket (i Sahara) medan centurion och hans trupp förbereder för strid.

De ilskna gallerna vänder upp och ner på lägret och därefter skickas Asterix och Obelix för att hitta Lillfixa och Tragicomix. Utklädda till romare ger sig de iväg för att försöka rädda sina vänner.

I Sahara lyckas Tragicomix och Lillfixa fly från romarna men tillfångatas i öknen av afrikanska slavhandlare och säljs därefter till Julius Caesar (eller snarare skänks som den humoristiska scenen visar). Efter ha trotsat Caesar döms de till döden vid den stora grand finale på Circus Maximus vid Colosseum då de ska kastas till lejonen.

Asterix och Obelix spårar paret till Rom (efter en kort tripp i Egypten) och försöker hitta mannen som hade köpt dom (den skrupelfrie Caius Trubbius, chefen för gladiatorskolan). I ett desperat försök att rekrytera Asterix och Obelix beordrar Caius Trubbius sina medhjälpare att tillfångata dem. De lyckas tillfångata Asterix som har tappat bort sin trolldryck. Den natten översvämmar hans cell och drunknar nästan. Han räddas av Obelix som tappar bort sin hund Idefix på kuppen men som faktiskt försöker rädda trolldrycken medan han studsar runt i Roms kloaker under regnstormen.

I ett försök att rädda paret så blir Asterix och Obelix medlemmar i gladiatorskolan. Efter strulat till hela föreställningen på den stora dagen så släpper Caesar ut lejonen. Idefix gör ett tappert språng från lejonburen ut på arenan och ger Asterix drycken. Han kastar den till Tragicomix som tar hand om lejonen. Medan Obelix försöker ta emot lejonen distraheras han av Lillfixa och springer rakt in i en pelare och gör så att en tredjedel av Colosseum rasar. Föreställningen är nu över och publiken har evakuerats och då friger Caesar gallerna.

Filmen slutar med den vanliga festmåltiden hemma i byn och att hövdingen snubblar över ett rep med korv och studsar runt på matbordet med ett par vintunnor.

Ljudbok[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på två album, Asterix drar i fält och Asterix som gladiator. 1991 gjordes en kassettljudbok som baseras på Asterix drar i fält.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Denna lista visar en filmdubbning som gick på bio och som även finns utgiven på VHS och DVD, och en ljudboksversion med flera delar ur filmen från 1991 som gavs ut på kassettband samma år. Denna inspelning är inte filmversionen, utan en nyinspelad version speciellt för ljudboksformat.

Figur Originalröst Svensk dubbning (1987) Svensk ljudbok (1991)
Asterix Roger Carel Bo Maniette Bert-Åke Varg
Obelix Pierre Tornade Jan Koldenius Ulf Larsson
Caius Trubbius Pierre Mondy Peter Wanngren
Julius Caesar Serge Sauvion Sten Nilsson Sture Ström
Miraculix Henri Labussière Ulf Källvik Lars Hansson
Bestialis Roger Lumont Sten Carlberg
Lillfixa Séverine Morisot (tal)
Danielle Licari (sång)*
Monica Forsberg Elisabeth Nordkvist
Tragicomix Thierry Ragueneau Peter Wanngren Leif Ahrle
Majestix Jean-Pierre Darras Sten Carlberg Lars Lind
Crabbofix Yves Barsacq Ulf Johansson
Smidefix ? Sten Carlberg
Centurion i romerska lägret ? Bo Maniette
Centurion Vapetimus Michel Barbey Sten Carlberg
Decurion Superbus Patrick Prejean Ulf Johansson
Merkatus ? Ingemar Carlehed
Kavaranledaren Henri Poirier Ulf Johansson
Romerska kocken ? Ingemar Carlehed
Speaker vid romscirkusen Nicolas Silberg Ingemar Carlehed
Vinjettsång Plastic Bertrand Roger Storm
Övriga röster ? Bo Maniette
Roger Storm
Sten Carlberg
Ulf Johansson
Ulf Källvik
Peter Wanngren
Bertil Engh
Acke Svensson
  • * I filmen när Lillfixa och Tragicomix sitter i fängelse sjunger Lillfixa en slags operaartad sång, som sjungs av den franska sångerskan Danielle Licari, som används i alla utländska versioner av filmen.

För den svenska översättningen och regin stod Monica Forsberg på KM Studio AB.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

https://www.discogs.com/No-Artist-Asterix-Drar-I-Fält/release/8533644