Ducktales

Från Wikipedia
För datorspelet, se Ducktales (datorspel).
För TV-serien från 2017, se Ducktales (TV-serie, 2017).
Ducktales
GenreAction, äventyr, komedi
Baserad påUncle Scrooge
av Carl Barks
MedverkandeAlan Young
Russi Taylor
Chuck McCann
Terry McGovern
Frank Welker
Hal Smith
Joan Gerber
Hamilton Camp
June Foray
Peter Cullen
Brian Cummings
MusikMark Mueller
"DuckTales" av Jeff Pescetto
"DuckTales" (Instrumental)
Ron Jones
Thomas Chase Jones
Steve Zuckerman (endast synthesizer-signaler)
Steve Rucker (ytterligare musik, endast säsong 1)
Antal avsnitt100[1]
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger4
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagWalt Disney Television
Walt Disney Television Animation
ProducentJymn Magon (Säsong 1–2)
Bob Hathcock (Säsong 2–4)
Alan Zaslove (Säsong 4)
Fred Wolf (övervakning, säsong 1)
Tom Ruzicka (associerad producent, endast säsong 1)
Medproducenter:
Ken Koonace och David Weimers (Säsong 2–4)
Alan Burnett (Säsong 3)
DistributörBuena Vista Television
Sändning
OriginalkanalSyndikering
Originalvisning18 september 1987 – 28 november 1990
Bildformat480i (SDTV)
LjudformatStereo
Mono (Endast femdelad pilot)
StatusAvslutad
Kronologi
Relaterade programFarbror Joakim och Knattarna i jakten på den försvunna lampan (1990)
DuckTales (TV-serie, 2017) (2017)
Externa länkar
IMDb

Ducktales (engelska för "Anksagor"), i Sverige även kallad Ankliv eller Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr, i marknadsmaterial skrivet DuckTales, är en tecknad TV-serie producerad av Walt Disney Television Animation.[1] Pilotavsnittet Treasure of the Golden Suns sändes som en två timmar lång TV-film 18 september 1987.[2] Det sista avsnittet visades 28 november 1990. Konceptet har även spritt sig till andra former av media: en biofilm, ett stort antal serietidningsäventyr och ett par TV-spel har producerats. TV-serien fick också ett par spin-offer, Darkwing Duck och Quack Pack.

I centrum för serien står Joakim von Anka och Knatte, Fnatte och Tjatte.[3] Serien är inspirerad av Carl Barks serietidningsäventyr med Farbror Joakim i huvudrollen - en handfull av avsnitten är dessutom mer eller mindre fria filmatiseringar av olika av Barks historier.[3] En skillnad jämfört med serieäventyren är att Kalle Anka i serien har tagit värvning i flottan och därför endast sporadiskt förekommer i ett fåtal avsnitt.[3] Budgeten för den första säsongen med 65 avsnitt var på 20 miljoner amerikanska dollar (cirka $300 000 per avsnitt) och animationsprocessen var utkontrakterad till TMS Entertainment i Japan.[3]

Ducktales är än idag en av Disneys mest framgångsrika TV-serier. En nyversion av TV-serien hade premiär på Disney XD i augusti 2017.[1]

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Äldre rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Flera rollfigurer från Kalle Anka-serierna medverkar även i Ducktales:

Även Kalle Anka själv gjorde en del gästframträdanden under första säsongen, och Ludwig von Anka medverkade i ett avsnitt. I ett annat avsnitt syns dessutom Farmor Anka i en folksamling. Också Spökplumpen, som normalt hör hemma i Musse Piggs universum, har en stor roll i ett avsnitt, även om han i den svenska dubbningen fick heta "Bläckplumpen". Även Svarte-Petter framträdde i några episoder, men han framställs som en annan karaktär i varje av sina framträdanden.

Rollfigurer skapade för Ducktales[redigera | redigera wikitext]

Det är också värt att notera att björnbusarna i DuckTales har utvecklat separata personligheter och egennamn, samt att de leds av en ny bekantskap - matriarken Mamma Buse (i serietidningarna kallad "Malla").

Bland mindre karaktärer, som dock återfinns i flera avsnitt, kan nämnas kapten Grimith, Kalles befäl i flottan ombord på hangarfartyget, Bensino Gasolini, italiensk playboy, racerbilsförare och pilot, Vacation Van Honk (inget namn i den svenska dubbningen), en comic relief, Folly Foghorn, skruvad fartygskapten som närmast kan beskrivas som en blandning av Knase Anka och Moby Duck samt Webra Walters skjutjärnsjournalist som sedermera även skulle komma att synas i Darkwing Duck.

Ducktales i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Serien fick sin Sverigepremiär på TV3 hösten 1988, där den första säsongen visades under titeln Ankliv och sedan Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr när SVT tog över serien.[4]

Den andra säsongen visades i Sverige på SVT 1 i programblocket Disneydags på fredagskvällar med start 13 september 1991.[5]

Svenska röster på TV[redigera | redigera wikitext]

Flera svenska dubbningar har gjorts av serien. I den svenska dubbningen som producerades för television gjorde John Harryson Farbror Joakims röst. Knattarnas röster gjordes i säsong 1 av Staffan Hallerstam, men togs sedan över i säsong 2 och 3 av Monica Forsberg.[6] I säsong 1 när Kalle Anka gästade några avsnitt, gjorde Andreas Nilsson den svenska rösten. Harryson och Forsberg repriserade sina roller i långfilmen Farbror Joakim och Knattarna i jakten på den försvunna lampan baserad på karaktärerna från serien och släpptes 1990.[7]

Svenska röster på Disney+[redigera | redigera wikitext]

På streamingtjänsten Disney+ har en annan dubbning producerats och där medverkar bland annat följande skådespelare:[8]

Svenska sånger[redigera | redigera wikitext]

Signaturmelodin sjungs av Thomas Vikström i de avsnitt som dubbats av Mediadubb och av Anders Öjebo i KM Studios version.

Melodi Svensk text Framförd av
Ankliv[9] Gunnar Ernblad Thomas Vikström Signaturmelodi för första säsongen
Knattar[10] Monica Forsberg Anders Öjebo Signaturmelodi för resterande säsonger
Bubba är bäst "Knattarna" Framförd i avsnittet Time Is Money Part 3: Bubba Trubba, S02E03
Alla busars boogie blues[11] "Björnligan" Framförd i avsnittet Beaglemania, S03E12

Avsnittsguide[redigera | redigera wikitext]

TV-serien hade premiär i USA den 18 september 1987.[2] I det nästan två timmar långa pilotavsnittet Treasure of the Golden Suns får man se hur Kalle Anka rycker in i marinen och lämnar Knatte, Fnatte och Tjatte hos Farbror Joakim. Här presenteras också Sigge McKvack, Fru Matilda och Anki för första gången, och man får se hur det kom sig att de lärde känna Joakim och Knattarna. Treasure of the Golden Suns har senare delats upp i fem avsnitt och kom, tillsammans med de resterande 60 episoder på vardera ungefär 22 minuter som sändes fem dagar i veckan under hösten 1987, att utgöra säsong 1.

Nästan ett år senare, 25 november 1988, sändes ytterligare en två timmar lång TV-film, Time is Money[12], och påföljande vår, den 26 maj 1989, visades specialavsnittet Super DuckTales, även det två timmar långt.[13] Time is Money introducerar grottankan Bubba och hans minidinosaurie Fossing, som kommer till Ankeborg och flyttar in hos Joakim efter ett långt äventyr med Oppfinnar-Jockes tidsmaskin. I Super Ducktales introduceras slutligen den sista av seriens större karaktärer - Fenton Spadrig och hans alter ego, superhjälten GizmoKvack. Vardera av dessa två specialare har, precis som Treasure of the Golden Suns, senare delats upp och visats som fem normallånga avsnitt (cirka 22 minuter). Tillsamman bildar dessa 10 avsnitt vad som normal kallas seriens säsong 2.

I oktober 1989 sändes den tredje säsongen av serien, som då visades med ett avsnitt i veckan.

I september 1990 visades den fjärde säsongen.

Biofilmen[redigera | redigera wikitext]

Den 3 augusti 1990 fick tv-seriens storhet ett tydligt erkännande, då den tecknade Ducktales-filmen Farbror Joakim och Knattarna i jakten på den försvunna lampan, gick upp på amerikanska biografer. I Sverige hade filmen biopremiär den 22 mars 1991. Den har bland annat sänts i TV3 där den under några år blev en liten påsktradition, i och med att den brukade sändas under påskhelgen.

Serietidningarnas värld[redigera | redigera wikitext]

Inspirerad av TV-serien började det även under slutet av 1980-talet att göras tecknade serier med Ducktales persongalleri. Det första som producerades var "Armstrong", som byggde på TV-seriens nionde avsnitt. I Sverige gick serieavsnittet i Kalle Ankas Disneytajm nummer 2 från 1989.

Det första avsnittet som trycktes i Sverige var dock "Skandal i Skottland" och gick i Musse Pigg & C:o nummer 1/1989. I Kalle Anka & C:o blev premiärserien "Auktionen", som gick i nummer 27 och 28 1989. Tecknare för bägge dessa serier var Millet, som under de följande åren skulle komma att teckna en mängd DuckTales-serier. Den högt skattade William Van Horn har även han skapat serier med karaktärerna från TV-serien. Dessutom var tecknarstaben Jaime Diaz Studios mycket produktiv.

1990 gav man ut två seriealbum under titeln "Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr", och mellan 1991 och 1993 gavs serietidningen Disney's TV-serier ut kvartalsvis. Förutom en mängd DuckTales-serier, innehöll denna tidning även serier baserade på två andra av Disneys TV-serier: Piff och Puff - Räddningspatrullen och Luftens Hjältar. 1991 utkom även seriealbumet Farbror Joakim och Knattarna i Jakten på den försvunna lampan, som bygger på Ducktales-filmen.

Efter några intensiva år blev Ducktales-serierna allt mer sällsynta i de svenska Disneytidningarna. Sedan 1998 syns de enbart i undantagsfall, och produktionen har helt upphört.

Totalt gjordes drygt 300 serieavsnitt med karaktärerna från TV-serien. Av dessa har ca 140 nått Sverige. Av de ännu opublicerade är knappt hälften ensidesserier med Sigge McKvack.

Dator- och TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Det utgavs flera TV-spel baserade på DuckTales. Duck Tales av Capcom gavs ut som plattformsspel till Nintendo Entertainment System och Game Boy år 1990 (1989 i USA). Det spelet fick även en uppföljare 1993, DuckTales 2 som utgavs till samma konsoler, även det av Capcom. Ett spel DuckTales: The Quest for Gold släpptes 1990 till bland annat Amiga och Commodore 64, det utgavs av Walt Disney Computer Software som numera heter Disney Interactive Studios. Detta spel är oberoende av de som utgavs av Capcom. Capcom släppte 2013 en remake på originalspelet nu vid namn "DuckTales: Remastered". Nyutgåvan finns på PC, Playstation 3, Xbox 360 och Nintendos Wii U.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

IGN utnämnde Ducktales till 18:e plats av topp 100 bästa animerade TV-serier.[14]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] ”Ducktales (television)” (på engelska) (Disney from A to Z). d23.com. The Walt Disney Company. https://d23.com/a-to-z/ducktales-television/. Läst 1 augusti 2022. 
 2. ^ [a b] ”Ducktales: Treasure of the Golden Suns (television)” (på engelska) (Disney from A to Z). d23.com. The Walt Disney Company. https://d23.com/a-to-z/ducktales-treasure-of-the-golden-suns-television/. Läst 1 augusti 2022. 
 3. ^ [a b c d] Solomon, Charles (20 september 1987). ”THE DUCK STOPS HERE...” (på engelska). www.latimes.com. Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-09-20-ca-9288-story.html. Läst 1 augusti 2022. 
 4. ^ Daniel Swedin (3 augusti 2017). ”Farbror Joakims ankliv är inte bara dum nostalgi”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/BpPxG/farbror-joakims-ankliv-ar-inte-bara-dum-nostalgi. Läst 16 november 2022. 
 5. ^ ”SVT, Kanal 1 1991-09-13”. Svensk mediedatabas. Kungliga biblioteket. https://smdb.kb.se/catalog/id/001712366. Läst 1 augusti 2022. 
 6. ^ ”13 saker du inte visste om "DuckTales"”. MovieZine. 28 februari 2015. https://www.moviezine.se/nyheter/13-kul-fakta-om-ducktales. Läst 16 november 2022. 
 7. ^ ”Farbror Joakim Och Knattarna I Jakten På Den Försvunna Lampan”. Discogs. https://www.discogs.com/release/14383383-No-Artist-Farbror-Joakim-Och-Knattarna-I-Jakten-På-Den-Försvunna-Lampan. Läst 17 november 2022. 
 8. ^ ”Rollista för "Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr, avsnitt 1, säsong 1"” (Splitsad skärmdump). Disney+. imgur.io. https://imgur.io/pcdlJ9Y?r. Läst 17 november 2022. 
 9. ^ http://www.magicmovies.se/singalong.asp?kat=tv&id=0#ankliv
 10. ^ http://www.magicmovies.se/singalong.asp?kat=tv&id=0#knattar
 11. ^ http://www.magicmovies.se/singalong.asp?kat=tv&id=0#boogie_bluesSW
 12. ^ ”Ducktales: Time Is Money (television)” (på engelska) (Disney from A to Z). d23.com. The Walt Disney Company. https://d23.com/a-to-z/ducktales-time-is-money-television/. Läst 1 augusti 2022. 
 13. ^ ”Super Ducktales (television)” (på engelska) (Disney from A to Z). d23.com. The Walt Disney Company. https://d23.com/a-to-z/super-ducktales-television/. Läst 1 augusti 2022. 
 14. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 februari 2009. https://web.archive.org/web/20090212001640/http://tv.ign.com/top-100-animated-tv-series/18.html. Läst 7 februari 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]