Mons Rümker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mons Rümker
Mons Rümker fotograferat från Apollo 15
Mons Rümker fotograferat från Apollo 15
Plats Månen
Typ vulkan
Månkoordinater 41° N, 58° V
Höjd 1,1 km
Namngiven efter Karl Rümker

Mons Rümker är ett berg på nordvästra delen av den sida av månen som vetter mot jorden. Det har fått sitt namn efter den tyske astronomen Karl Rümker.

Mons Rümker ligger helt omgivet av månhav, med det stora Oceanus Procellarum i söder och det lilla Sinus Roris i norr. Det är ett egenartat bergskomplex med flera toppar, total diameter vid basen är omkring 70 kilometer och den högsta höjden är 1100 meter i söder. Berget har en brant kant som skiljer det från de kringliggande månhaven.

Ursprungligen var Mons Rümker en vulkan. Det har upp till trettio kupoler, vars ursprung är sköldvulkaner, där lava har kommit ut genom olika hål och svalnat relativt långsamt. Vissa av kupolerna har små kratrar på toppen. Det har bedömts att det gick åt 1800 kubikkilometer lava för att skapa Mons Rümker.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Rükl, Antonín, Mondatlas, Prag 1990
  • Wöhler, C.; Lena, R.; Pau, K. C. (March 12-16, 2007). "The Lunar Dome Complex Mons Rümker: Morphometry, Rheology, and Mode of Emplacement". Proceedings Lunar and Planetary Science XXXVIII, League City, Texas: Dordrecht, D. Reidel Publishing Co. Retrieved on 2007-08-28.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mons Rümker, tidigare version.