Mother Jones

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mary Harris Jones
Porträttbild på Mother Jones från 1902.
Mother Jones, 1902.
FöddMary Harris
maj 1837
Cork, grevskapet Cork, Irland
Död30 november 1930 (93 år)
Adelphi, Maryland, USA
Andra namnMother Jones
Yrke/uppdragFackföreningsaktivist, lärare
Känd för"Amerikas farligaste kvinna"
Minnesmärke i Cork, Irland.

Mary Harris Jones, mer känd som Mother Jones, född i maj 1837 i Cork, County Cork, död 30 november 1930 i Adelphi, Maryland, var en amerikansk socialistisk och feministisk fackföreningsledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Unga år[redigera | redigera wikitext]

Mother Jones föddes som Mary Harris i CorkIrland (dåvarande Storbritannien) i maj 1837. Det exakta födelsedatumet är ej fastställt, men hon använde sig själv av datumet 1 maj. I samband den stora svälten på Irland flyttade hon med sin familj till Toronto i Kanada under 1851,[1] kort efter att hennes morfar hängdes av britterna för medverkande i den irländska republikanska rörelsen. Efter att ha avslutat skolan arbetade hon delvis som lärare och som sömmerska i USA. Hon blev introducerad till fackföreningar genom George Jones, då en framstående medlem i Järnarbetarnas fackförbund, som hon gifte sig med 1861.

Senare år[redigera | redigera wikitext]

Mother Jones, cirka 1910–1915.
Mother Jones grav, på begravningsplatsen Union Miners Cemetery i Mount Olive, Illinois.
Mother Jones med ett berömt citat. Affisch för Workers Memorial Day utgiven av USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Två stora vändpunkter i hennes liv var först dödsfallen av hennes man och fyra barn under en epidemi av gula febern i Tennessee 1867. Den andra var förlusten av hennes ägodelar i Den stora Chicagobranden 1871.[2] Tvingad till att tjäna pengar själv blev hon involverad i arbetarrörelsen och gick med i Knights of Labor, en föregångare till Industrial Workers of the World (IWW), som hon hjälpte till att grunda 1905. IWW:s nästan socialistiskt darwinistiska "stå-upp-för-dig-själv"-filosofi speglade Mother Jones antikapitalistiska individualism. Hon var vid den tiden aktiv som organiserare och lärare om strejker runtom i landet och var särskilt involverad med United Mine Workers (UMW) och Socialist Party of America. Hon blev sedan fackföreningsorganiserare och fick en framskjuten ställning för att organisera strejkande arbetares fruar och barn i demonstrationer i deras ställe.

1903 organiserade hon barn som arbetade i gruvor och kvarnar i "Children's Crusade" (Barnens korståg), en marsch från Kensington, Pennsylvania, till Oyster Bay, New York, där president Theodore Roosevelt bodde. Demonstranterna gick med skyltar som krävde tid för att leka och till skolgång. Även om presidenten vägrade träffa de som hade marscherat, så drog marschen upp frågan om barnarbete på den politiska agendan.

1913, under Paint Creek–Cabin Creek-strejken i West Virginia blev Mother Jones åtalad och satt i husarrest i staden Pratt och därefter dömd tillsammans med andra fackföreningsorganiserare för konspiration till att begå mord då de hade organiserat ännu en barnmarsch. Hennes arrestering skapade uppror och hon släpptes snart från fängelse, efter vilket USA:s senat begärde en utredning om förhållandena i de lokala kolgruvorna. Några månader senare var Mother Jones i Colorado där hon hjälpte till med att organisera kolgruvearbetarna. Hon blev återigen arresterad, satt i fängelse för en tid, och deporterades några månader innan Ludlowmassakern.

1924 var Mother Jones i rätten igen, denna gång för varierande åtal om ärekränkning, förtal och uppvigling. Året därpå vann Charles A. Albert, utgivaren av Chicago Times, en fantastisk 350 000 dollars-dom mot den vacklande matriarken.

Under tidiga 1925 slog Jones tillbaka två tjuvar som hade brutit sig in i en väns hus där hon gästade. Efter ett kort bråk flydde den ena inbrottstjuven medan den andre blev allvarligt skadad. Den skadade tjuven, 54 år gamle Keith Gagne, dog senare av skadorna han hade fått av Jones; skador som inkluderade trubbiga slag mot huvudet från Jones svarta läderstövlar. Polis arresterade omedelbart Jones, men hon blev snart släppt då det visade sig att tjuvarna blivit identifierade som medarbetare till en framstående lokal affärsman.

Mother Jones blev känd som "Amerikas farligaste kvinna" (smeknamnet gavs henne av Roosevelt när hon var 83 år gammal). Hon fortsatte att vara en fackföreningsorganiserare för UMW-affärer fram till 1920-talet och fortsatte att prata om fackföreningsaffärer nästan ända till sin död. Hon släppte sina egna berättelser om upplevelserna i arbetarrörelsen som The Autobiography of Mother Jones (1925). Hon dog vid en ålder av 93 år 1930, men påstod att hon var född den 1 maj 1830 och hade firat sin 100-årsdag.

Idag känner många amerikaner till henne mest på grund av tidningen Mother Jones som delar med sig många av de sociala åsikterna som Mother Jones hade.[3] Jones är känd som "Farmodern av alla upprorsmakare". Man tror att hon var inspirationen för den populära folksången "She'll Be Coming 'Round the Mountain".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]