Mozarabiska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mozarabiska var ett antal närstående ibero-romanska dialekter som talades i det muslimska Spanien (al-Andalus) under de ibero-romanska språkens tidiga utveckling. Dessa olika dialekter utgjorde aldrig någon enhetlig standard. Till skillnad från andra romanska språk skrevs mozarabiskan med det arabiska alfabetet istället för det latinska alfabetet.

Mozarabiskan är det romanska språk som först dokumenterats i skrift på den spanska halvön i verserna, kharja, till de dikter som på arabiska kallas muwashshah, på hebreiska shir ezor. Eftersom de nedteckandes med det arabiska alfabetet (aljamiado) har man varit tvungen att rekonstruera vokalerna.

Mozarabiskan påverkade starkt portugisiskan, spanskan och katalanskan (i synnerhet valencianskan) då dessa språk bildades. Mozarabiskan var starkt påverkad av arabiskan vilket förklarar varför dessa språk innehåller så många arabiska lånord. I Spanien finns också många arabiska ortnamn även i trakter där muslimernas närvaro var mycket kort, vilket förklaras av mozarabernas migration till dessa områden.

Mozaraberna skrev med latinska tecken, men med tidens gång kom många av dem att även behärska arabiska.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]