Mpumalanga

Från Wikipedia
Mpumalanga
Provins
Vy från Nelspruit.
Vy från Nelspruit.
Flagga
Land Sydafrika Sydafrika
Huvudstad Nelspruit
Area 79 490 km²[1]
Folkmängd 3 643 435 (2007)[1]
Befolkningstäthet 46 invånare/km²
Grundad 1994
Geonames 1085595
Språk siswati 30,8 %
zulu 26,4 %
sydndebele 12,1 % [1]
Lägeskarta
Lägeskarta
Lägeskarta
Wikimedia Commons: Mpumalanga
Webbplats: www.mpumalanga.gov.za

Mpumalanga är en provins i östra Sydafrika med en yta på 79 490 km² och omkring 3,6 miljoner invånare (2007). Den gränsar i norr till Limpopoprovinsen, i väst till Fristatsprovinsen och Gauteng, i söder till KwaZulu-Natal, samt i öst till Swaziland och Moçambique. Huvudstad är Nelspruit; andra viktiga städer är Barberton och Piet Retief. Mpumalanga ingick fram till 1994 i Transvaalprovinsen och kallades fram till 24 augusti 1995 för Östra Transvaalprovinsen (Eastern Transvaal).

Natur[redigera | redigera wikitext]

"God's Window"

Mpumalanga ligger i huvudsak på den sydafrikanska högplatån, 1 000-1 500 meter över havet. Platån är gräsbevuxen och har inlandsklimat. I nordöst möter den bergen med sina stupande bergväggar. Från randbergen stupar platån brant ner mot öst till Lowveld, ett landområde på 150-200 meter över havet, där subtropiskt klimat råder. Den södra delen av Kruger nationalpark ligger i provinsen.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

En stor del av provinsens befolkning lever i fattigdom och andelen analfabeter är stor. Befolkningstillväxten ligger över landsgenomsnittet. Siswati är det viktigaste språket.

Kolkraftverk i Middelburg
Berlin Falls

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Bland näringar märks utvinning av kol (där Witbank är centrum för framställningen i Sydafrika) och olja ur kol (främst vid Secunda) samt tillverkning av papper, stål och vanadium. Här ligger också flera stora kolkraftverk, vilka har orsakat betydande luftföroreningar. Inom jordbruket produceras stora mängder citrusfrukter, främst runt Nelspruit, samt andra subtropiska frukter och grönsaker. Turismen, som är centrerad kring Krugerparken, är en annan viktig näring.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Mpumalangaprovinsen är indelad i tre distrikt som i sin tur är indelade i 17 kommuner:

Källor[redigera | redigera wikitext]