Mupparna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen från 1979, se Mupparna (film, 1979). För filmen från 2011, se Mupparna (2011).
Mupparna
Originaltitel The Muppet Show
Genre Komedi
Skapad av Jim Henson
Medverkande Frank Oz
Jim Henson
Richard Hunt
Dave Goelz
Musik Lynsey De Paul
Antal avsnitt 120
Längd (per avsnitt) ca 25 minuter/avsnitt
Antal säsonger 5
Land Storbritannien Storbritannien
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Jim Henson Company
Sändning
Originalkanal ITV
Originalvisning 1976-1981
Externa länkar
Officiell webbplats

Mupparna är dels det svenska namnet på en brittisk TV-serie (The Muppet Show) som gick mellan 1976 och 1981 och dels samlingsnamnet för de figurer (i form av marionettdockor) som förekommer i tv-serien, dess uppföljare Muppets Tonight (1996-1998) och de efterföljande långfilmerna. Gruppen leds av grodan Kermit och tv-serien handlar om hur de driver en show på en teater, medan långfilmerna även visar dem i andra sammanhang. Serien skapades av den amerikanske dockmakaren Jim Henson, som tidigare gjorde barnprogrammet Sesam (Sesame Street, premiär 1969).

1996-1998 skapades en uppföljare som även sändes i svensk tv, Muppets Tonight. Utöver detta har sju biofilmer producerats, liksom ett flertal andra tv-produktioner, däribland den tecknade barnserien Muppet Babies, som sändes med över 100 avsnitt under åren 1984-1990. Mupparna är även ett starkt varumärke som omfattar en mängd leksaker och annat, däribland datorspel. År 2004 köpte Walt Disney Company alla rättigheter till Mupparna, som idag är en integrerad del av Disneykoncernen, och därmed har blivit "disneyfigurer" i samma utsträckning som andra uppköpta figurer, som till exempel Nalle Puh.

TV-serien[redigera | redigera wikitext]

I varje avsnitt av TV-serien gästas mupparnas show av en välkänd skådespelare eller musiker. Bland de personer som gästade serien finns John Cleese, Paul Simon, Elton John, Rita Moreno, Peter Sellers, Marty Feldman, Mark Hamill, Peter Ustinov och Alice Cooper. The Muppet Show, med den svenska titeln Mupparna, premiärsändes i Sverige den 14 januari 1978. Serien blev en stor succé över hela världen.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Biofilmerna om Mupparna är följande: Mupparna (1979), Mupparnas nya äventyr (1981), Mupparna på Manhattan (1984), Mupparnas julsaga (1992), Mupparna på skattkammarön (1996), Mupparna i rymden (1999) och Mupparna (2011).

Figurer[redigera | redigera wikitext]

 • Grodan Kermit - konferencier för föreställningen. Förmodligen den mest kända muppen; detta var också den första mupp Jim Henson konstruerade (och är sålunda mycket enklare byggd). Röst: Jim Henson.
 • Miss Piggy - gris, och showens största diva. Kär i Kermit men behandlar honom ibland oförskämt. Hetlevrad och behärskar kampsport. Röst: Frank Oz.
 • Gonzo - Excentrisk och lite knäpp figur. Innehar en karaktäristisk krokig, lång nos som ett bevis på att han inte är en vanlig varelse och i filmen Mupparna i rymden bekräftas det att han i själva verket är en utomjording. Är ihop med hönan Camilla. Röst: Dave Goelz.
 • Björnen Fozzie - misslyckad komiker. Klumpig, orange och hårig typ som en gång sjöng George Gershwins I got rhythm helt utan nåt sinne för rytm. Röst: Frank Oz.
 • Hunden Rowlf - pianist. Har varit bakgrundspianist i flera sketcher och spelat i showens husorkester. Röst: Jim Henson.
 • Scooter - Assistent (kaffehämtare etc.) åt Kermit. Får vara med i muppgänget för att hans farbror, J.P. Grosse, äger teatern de använder. Röst: Richard Hunt.
 • Waldorf och Statler - Två gamla gubbar som sitter i en loge och tittar på mupparnas show medan de häcklar, sprider spydigheter och dåliga skämt om den. Röster: Jim Henson och Richard Hunt.
 • Svenske kocken - Svensk kock som ständigt mumlar och mest pratar engelskklingande mumbo jumbo, med undantag för några svenska ord med kraftig brytning. Sketcherna mynnar oftast ut i att maten attackerar honom. Flera berömdheter har lagat mat tillsammans med honom, bl.a. Danny Kaye. Röst: Jim Henson.
 • The Electric Mayhem - jazz-och-popband som består av bandledaren och pianisten Dr. Teeth (röst: Jim Henson), saxofonisten Zoot (Dave Goelz), gitarristen Janice (Eren Ozker och senare Richard Hunt), basisten Floyd Pepper (Jerry Nelson) och den galne trummisen Animal (Frank Oz).
 • Dr. Bunsen Honeydew - Uppfinnare och vetenskapsman som jobbar på mupparnas labb. Har bl.a uppfunnit en elektronisk näsvärmare och en automatisk papperskorg. Han har dessutom demonstrerat självsprängande hatt och örmuffar på sig själv. Har en nervös och orolig assistent som heter Beaker. Röster: Dave Goelz (Dr. Bunsen)
 • Beaker är en blyg och tystlåten figur. Han är Dr. Bunsen Honeydews laboratorieassistent. Röst: Richard Hunt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]