Nackareservatet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nackareservatet, utsikt över Källtorpssjön, 2015.

Nackareservatet (även Nackareservaten) är ett naturreservat och friluftsområde beläget i Söderort inom Stockholms kommun och Nacka kommun i Stockholms län.

Reservatet omfattar en area av 855 hektar land och vatten, vilket formellt är uppdelat i Nackareservatet i Nacka (754 hektar) och Nackareservatet i Stockholm (101 hektar). Markägare är godset Erstavik och Stockholms kommun, som även är förvaltare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Området omnämns som "Nackareservat" redan på 1920-talet.[källa behövs] På hösten 1993 gav Stockholms kommunfullmäktige ett uppdrag till gatu- och fastighetsnämnden att inrätta ett naturreservat i östra delen av kommunen och år 1999 ställde sig även Nacka kommun positiv till idén. Våren 2002 påbörjades arbetet med inrättandet i samarbete med Nacka kommun.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Badplatsen vid Källtorpssjön.
Hellasgården.

Årligen besöks Nackareservatet av 1,5 miljoner människor.[källa behövs] I reservatet ingår fem sjöar helt eller delvis:

Sjöar som Källtorpssjön och Söderbysjön används för bad och skridskoåkning. I området börjar Sörmlandsleden och där finns friluftsgården Hellasgården och Björkhagens GKs 9-håls golfbana.

Inom området finns ett väl utbyggt system av cykel- och promenadvägar, motorfordonstrafik är förbjuden. Genom området sträcker sig dock Ältavägen, som delar reservatet i en större västra del och en mindre östra. Det finns cirka 30 km vandringsleder, två elljusspår och tre friluftsbad (ett vid Söderbysjön och två vid Källtorpssjön). I samtliga sjöar är sportfiske med fiskekort tillåtet.

Inom Nacka kommun tillhör marken godset Erstavik men sköts av Stockholms kommun. Nackareservatet består formellt av två reservat; ett inom Stockholms kommun och ett inom Nacka kommun.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Syftet med naturreservatet är att bevara ett stort sammanhängande frilufts- och naturområde – en värdekärna i den regionala grönstrukturen – med omfattande möjligheter till rekreation intill en tätbefolkad del av Stockholmsregionen. Syftet är också att bevara områdets omväxlande topografi och dess rika variation av skogstyper, kärr, sjöar och kulturmark. Avsikten med reservatet är vidare att främja områdets mångsidiga friluftsutnyttjande, biologiska mångfald och kulturvärden.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Naturen
Sjöar

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]