Nattbarn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nattbarn
(Nattbarn)
Genre Drama
Regissör Gunnar Hellström
Producent Rune Waldekranz
Manus Gunnar Hellström och Annastina Ek
Skådespelare Gunnar Hellström, Harriet Andersson, Erik Strandmark, Nils Hallberg
Originalmusik Torbjörn Iwan Lundquist
Produktionsbolag Sandrews
Premiär 1956
Speltid 91 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Nattbarn är en svensk svartvit dramafilm från 1956 i regi av Gunnar Hellström.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ynglingen Nick Boman är villkorligt frigiven från fängelset. Trots att han fått ett bra jobb av sin övervakare lockas han in i nya brott då han i Stockholms undre värld med skumma caféer och biljardhallar hamnar i dåligt sällskap och successivt fångas in i en bovliga. Han har en kort affär med den fatala Wivan, en kvinna av tvivelaktig vandel som kan vara ömsint men mest är beräknande. Ligan begår allt grövre brott vilka slutar med ond bråd död. Nicks fattiga men hederliga moder blir alltmer förtvivlad. Nick hamnar åter på Långholmen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Nattbarn hade Sverigepremiär den 27 augusti 1956. Filmen har TV-visats på SVT. Filmen är en moralitet, en inhemsk "Film noir". De flesta scenerna är nattliga så en Stockholmsnostalgiker har inte så många vyer att hämta. Den som gillar gamla analoga kameror får däremot en högtidsstund när ligan gör inbrott i en kamerabutik och Nick plockar ner kameror av märken som Leica och Rolleiflex i dåtida galonbagar. Inte minst bovrollerna är väl besatta. Och ligans ledare har alltid ett rökverk som är exakt en cm från dags att fimpa.

Filmhistoriskt finns flera kopplingar till Ingmar Bergman. Regissören och huvudrollsinnehavaren Gunnar Hellström kom senare att regissera TV-serier i USA, bl.a. en del avsnitt av Dallas som Bergman till mångas häpnad sade var en bra TV-serie. Den fatala Wivan spelas av Harriet Andersson, som sedan blev en av Bergmans mest anlitade skådespelerskor. Filmens fotograf, Sven Nykvist, kom senare att få två Oscars för bästa foto, i Viskningar och rop och i Fanny och Alexander.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]