Nedervetil

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nedervetil (finska: Alaveteli) är en by och en del av Kronoby kommun i Österbotten, Finland.

Nedervetil är en gammal kommun som år 1969 tillsammans med Terjärv införlivades med Kronoby kommun. Språkfördelningen är följande: svenska 65 %, finska 7 % och tvåspråkiga 28 %. Nedervetil har cirka 1700 invånare. Centrum är byn Murick. Perho å flyter genom Nedervetil, med forsarna Kaitforsen och Tastforsen samt sjöarna Seljes och Haavisto. Jordbruket är en viktig del av näringslivet. Nedervetils invånare brukar ibland kallas för "solskensfolket".

Ytan (landsareal) var 158,9 kvadratkilometer och kommunen beboddes den 31 december 1908 av 2.299 människor med en befolkningstäthet av 14,5 per kvadratkilometer.

Sevärdheter och byar[redigera | redigera wikitext]

Nedervetil har en vacker kyrka från 1753 som rymmer ca. 500 platser. Den första prästen var Anders Chydenius som stannade där till 1770. Kyrkan är en korskyrka. 1817 förstorades kyrkan.

Kommundelen innehåller byarna och bydelarna Brännkärr, Emmes, Gåsjärv, Murick, Nedervetil, Norrby, Tast och Överby.

Vid sjön Seljes och Seljesåsen finns ett turistcentrum med camping, kafé, bad, båtuthyrning och sportfiske. Åsen höjer sig några meter över den karaktäristiskt låglänta österbottniska våtmarken. I den 60 hektar stora sjön utplanteras årligen 2 500–3 000 kg regnbågsöring och varje år i maj ordnas en "laxfiskeöppning" som blivit en attraktion.

Det finns också en tradition som kallas Nedervetilveckan. En "gammeldagsmarknad" brukar hållas under den veckan. År 1999 och 2009 hade man en tjärdalsvecka då man framställde tjära på traditionsenligt vis.

Nedervetildialekten[redigera | redigera wikitext]

Dialekten ("grundsprååtsi") saknar genus och skillnad mellan en och ett (allt betecknas "ein") som återfinns i de andra kommundelarna.

Exempel på Nedervetildialekt: "Jeer finns he bara ein hus" som betyder "Här finns det bara ett hus"

Hog bodliten.JPG

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]