Nils Torvalds

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nils Torvalds

Nils Torvalds, 2017.

Europaparlamentariker
Mandatperiod
2019–2024
Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
Juli 2012
Företrädare Carl Haglund

Koordinator i miljöutskottet för Gruppen Förnya Europa
Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
juli 2019

Född 7 augusti 1945 (75 år)
Finland, Ekenäs, Finland[1]
Politiskt parti Svenska folkpartiet i Finland
Alma mater Helsingfors universitet
Webbplats nilstorvalds.fi

Nils Ole Hilmer Torvalds, född 7 augusti 1945 i Ekenäs, är en finlandssvensk politiker och journalist, som sedan 2012 varit Europaparlamentariker för Svenska folkpartiet i Finland.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Personligt[redigera | redigera wikitext]

Nils Torvalds studerade juridik vid Helsingfors universitet under åren 1966-1969 och studerade även nationalekonomi vid Samhällsvetenskapliga institutet, (Institut obshestvennykh nauk/Институт социальных наук ) i Moskva åren 1975-1977. Sin politiska karriär började han i Finlands Kommunistiska Parti som student på 1960-talet. Han förblev aktiv inom kommunistpartiet fram till 1980-talet. Han var chefredaktör för kommunistpartiet tidning Enhet (september 1973 – juni 1975 samt juni 1977 – augusti 1980). I maj 2006 anslöt sig Nils Torvalds till Svenska folkpartiets lokalavdelning i Helsingfors centrum, och han har också varit partiets viceordförande 2008-2011. Tidigare har Torvalds även arbetat med svenskspråkig radio och TV i Finland. Torvalds är expert på Ryssland, och var mellan 1995 och 1999 korrespondent i Moskva och 2000–2004 korrespondent i Washington, D.C. Han är son till Ole Torvalds och far till Linus Torvalds. Hans morfar var författaren Ernst von Wendt.

Europaparlamentariker[redigera | redigera wikitext]

I Europaparlamentet fungerar Torvalds sedan januari 2017 som andra viceordförande för Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, Alde. Han blev ledamot av Europaparlamentet i juli 2012, då Svenska folkpartiets tidigare representant Carl Haglund blev partiordförande och försvarsminister. Torvalds tog då också över platsen i parlamentsutskotten för fiskeri (PECH), budget (BUDG), ekonomi och valutafrågor (ECON) och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Torvalds medverkade också som den liberala gruppens representant i Europaparlamentets utredning av Europeiska centralbankens, Europakommissionens och Internationella valutafondens (den så kallade trojkans) hantering av Grekland, Spanien, Portugal och Cypern i samband med Eurokrisen.

I Europaparlamentsvalet 2014 blev Nils Torvalds vald till Svenska folkpartiets enda Europaparlamentariker med 29 241 röster och tog därmed Finlands tionde mandat[2]. Torvalds är för tillfället ordinarie medlem i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) och suppleant i budgetutskottet (BUDG), utskottet för ekonomi- och valutafrågor (ECON), utskottet för fiskerifrågor (PECH) och utskottet för penningtvätt, skatteundandragande och skatteflykt (PANA).

Utöver utskotten är Torvalds medlem i delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland.

Därtill är Torvalds ordförande i intergruppen som berör minoritetsfrågor och är även medlem i Östersjögruppen och intergruppen för funktionshinder.

Presidentvalskandidat 2018[redigera | redigera wikitext]

Nils Torvalds ställde upp som presidentvalskandidat för Svenska folkpartiet[3] i Finlands presidentval, januari 2018.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1980
  2. ^ http://val.yle.fi/resultat/2014/eu-valet/kandidaterna_enligt_jamforelsetal.html
  3. ^ Nils Torvalds är SFP:s presidentkandidat

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]