Nils Torvalds

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nils Torvalds.

Nils Torvalds, född 7 augusti 1945 i Ekenäs, är en finlandssvensk journalist och politiker. Tidigare arbetade han med svenskspråkig radio och TV i Finland. Sin politiska karriär började han i Finlands Kommunistiska Parti som student på 1960-talet. Han förblev aktiv inom kommunistpartiet fram till 1980-talet. Han var chefredaktör för kommunistpartiet tidning Enhet (september 1973 – juni 1975 samt juni 1977 – augusti 1980). I maj 2006 anslöt sig Nils Torvalds till Svenska folkpartiets lokalavdelning i Helsingfors centrum, och han har också varit partiets viceordförande. I juli 2012 blev han ledamot av Europaparlamentet, då Svenska folkpartiets tidigare representant Carl Haglund blev partiordförande och försvarsminister. Torvalds tog då också över platsen i parlamentsutskotten för fiskeri (PECH), budget (BUDG), ekonomi och valutafrågor (ECON) och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Torvalds medverkade också som den liberala gruppens representant i Europaparlamentets utredning av Europeiska centralbankens, Europakommissionens och Internationella valutafondens (den så kallade trojkans) hantering av Grekland, Spanien, Portugal och Cypern i samband med Eurokrisen.

I Europaparlamentsvalet 2014 blev Nils Torvalds vald till Svenska folkpartiets enda Europaparlamentariker med 29 241 röster och tog därmed Finlands tionde mandat[1]. Torvalds är ordinarie medlem i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) och suppleant i budgetutskottet (BUDG) och utskottet för ekonomi- och valutafrågor (ECON).

Utöver utskotten är Torvalds medlem i delegationen för förbindelserna med Schweiz och Norge, till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU–Island och till EES gemensamma parlamentarikerkommitté, delegationen för förbindelserna med Vitryssland, delegationen till den parlamentariska församlingen Euronest samt suppleant i delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland.

Därtill är Torvalds ordförande i intergruppen som berör minoritetsfrågor.

Torvalds är expert på Ryssland, och var mellan 1995 och 1999 korrespondent i Moskva och 2000–2004 korrespondent i Washington, D.C. Han är son till Ole Torvalds och far till Linus Torvalds. Hans morfar var författaren Ernst von Wendt.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://val.yle.fi/resultat/2014/eu-valet/kandidaterna_enligt_jamforelsetal.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]