Norrmän

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norrmän
Norrmän
Olav den helige Peder Tordenskjold N.H. Abel Frederik Stang
Henrik Ibsen Edvard Grieg Fridtjof Nansen Edvard Munch
Roald Amundsen Eivind Groven Liv Ullmann O.G. Solskjær
Antal sammanlagt
12 miljoner
Regioner med betydande antal
Norge Norge 4 135 400
USA USA 4 477 725
Kanada Kanada 432 515
Brasilien Brasilien 150 000–350 000
Argentina Argentina 50 000–200 000
Sverige Sverige 44 773
Chile Chile 25 000–60 000
Danmark Danmark 15 782
Uruguay Uruguay 15 000–30 000
Australien Australien 15 000
Spanien Spanien 12 586
Storbritannien Storbritannien 10 000
Tyskland Tyskland 6 251
Japan Japan 452
Språk

Norska

Religion

I Norge är nära 85 procent av de etniska norrmännen medlemmar i den evangelisk-lutherska statskyrken
I Nordamerika är majoriteten av norsk-amerikanarna lutheraner, och tillhör antingen den mer liberala Evangelisk-lutherska kyrkan i Amerika (ELCA) eller den konservativa LCMS. Några norrmän är medlemmar i andra protestantiska kyrkor.

Besläktade folkgrupper

Danskar, svenskar, islänningar, färingar och alla germanska folk

Norrmän (på norska nordmenn), femininform norskor, är en germansk etnisk grupp med norska som modersmål. Dessa bor huvudsakligen i Norge. Under 2012 hade Norge fem miljoner invånare.

Tacitus m.fl. nämner flera små folkstammar som förmodligen bodde i nuvarande Norge under de första århundradena f.Kr.; bl.a. rugierna har hävdats ursprungligen komma därifrån (jmf Rogaland). Enligt sägner besegrades kung Åle av Norge av den svenska kungen Adils på 500-talet. Efter Adils död härjades nuvarande Sverige av daner och norrmän. Enligt flera norska och isländska sagor, hämtades Ingjald Illrådes sonson Halvdan Vitben till Norge för att bli kung på 600-talet, och skall därför vara stamfar till den norska Skilfingaätten.

Under folkvandringstiden (400–600) har nya folk kommit till Norge och ruiner av fornborgar har tolkats som att denna period har präglats av krig och oroligheter.

År 870 står slaget vid Haversfjorden mellan svear och norrmän, och efter detta enas Norge under kung Harald Hårfager. Island börjar bebyggas av främst norrmän 874, och efter detta börjar norrmän att härja till havs i Britannien och Frankerriket.

Norrbagge[redigera | redigera wikitext]

Norrbagge eller bara bagge är ett gammalt svenskt skällsord för norska män. Varianten bagge finns belagt så tidigt som 1525, och sammansättningen norrbagge har förekommit åtminstone sen 1604. Oklara källor gör gällande att Birger jarl redan påsken 1257 instruerat sina män att inte kalla de norska gästerna för baggar, men detta kan vara en skröna, då källan hänvisar till en norsk konungasaga.

Ordet har sina rötter i ordet bagge, vilket i det här fallet syftar det maskulina fårets genitalier. Varför svenskarna började använda benämningen på norrmän är oklart, men en teori är att det är en humoristisk försvenskning av Bagler, motståndare till kung Sverre Sigurdsson. En annan teori är att det är en förvanskning av en latinsk benämning på norrman, norvagus, ibland skrivet norbagus.

SAOB anger även den historiska varianten Nord-bagge.

Kända norrmän i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Henrikson, Alf, Ända från Vendelkråka – En nordisk kronologi, Bokförlaget Bra böcker (1985) (angående norrbagge)

Noter[redigera | redigera wikitext]

<references/>