Nors

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nors
Slom nors1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Norsartade fiskar
Osmeriformes
Familj Norsfiskar
Osmeridae
Släkte Osmerus
Art Nors
O. eperlanus
Vetenskapligt namn
§ Osmerus eperlanus
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Nors (Osmerus eperlanus L.) är en fiskart i familjen norsfiskar (Osmeridae).

I Värmland kallas norsen slom (storslom och småslom); i övriga Vänerlandskap (och delvis i Värmland) betecknar slom storvuxen nors och blånäl småvuxen nors.[1]

Norsen utmärkes genom stora spetsiga tänder på plogbenet och insidan av vingbenen samt på tungan. Fjällen saknar silverglans och är löst sittande samt ytterst tunna. Den underliggande huden har endast på vissa ställen silverglans så att köttet skimrar genom fjällen och ger fisken ett på vissa ställen liksom genomskinligt utseende.

Norsen håller sig stimvis tillsammans och uppträder, i synnerhet vid lektiden tidigt på våren, i ofantliga stim. Den lever såväl på grunden i sjöarna som i älvarna.

Kanske på grund av doften, som påminner om gurka, används denna fisk sällan som mat i Sverige. I England och Ryssland värderas norsen däremot, till en del just för sin pikanta lukt. I Mariestad har man också en tradition av norsfiske, och sedan 1983 finns också en årlig festival, kallad Norsival, på våren, då man fiskar och äter nors[2].

Norsen utgör en viktig bytesfisk för gös, lax och andra fiskarter. Största massan uppfångas vid endast några få centimeters längd, men i större vattendrag och i havet blir den upp till 25 cm lång.

Norsen förekommer i Östersjön till nordliga delen av Bottniska viken, utom på Gotland, samt i ganska många större och mindre svenska sjöar. Upp till 70% av biomassan i de större sjöarna i Sverige består av Nors. På Sveriges västkust är den mera sällsynt och saknas vid större delen av norska kusten, varemot den är talrik i Norges större insjöar. I England och Frankrike förekommer den bara vid kusten och i älvmynningarna. Norsen är Värmlands landskapsfisk.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Ingvar Svanberg, "'En god del af fattiga folckets föda om wåren..' Fångst och konsumtion av nors, (Omserus eperlanus, Linnæus 1758) i det förindustriella Sverige." Svenska Linnésällskapets Årsskrift 2014.
Slom som håvas upp från Ljusnan när den stiger från Fryken.
Torkad Nors.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.fiskbasen.se/nors.html
  2. ^ Norra ländstidningen april 2007, arkiverad på google, hämtad 8 november 2008
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.