Nosferatu (film, 1922)

Från Wikipedia
För filmens amerikanska nyinspelning, se Nosferatu (film, 2024). För datorspelet, se Nosferatu (datorspel).
Nosferatu
(Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens)
Nosferatu original poster 1921 (cropped).jpg
Genrevampyrfilm
skräckfilm
stumfilm
romanbaserad film
dramafilm
RegissörF.W. Murnau[1]
ProducentAlbin Grau
ManusförfattareHenrik Galeen
Baserad påDracula av Bram Stoker
I större rollerMax Schreck
Wolfgang Heinz
Gustav von Wangenheim
Greta Schröder
Alexander Granach
Georg H. Schnell
John Gottowt
Gustav Botz
Max Nemetz
Ruth Landshoff
Albert Venohr
Hardy von Francois
Guido Herzfeld
Karl Etlinger
Heinrich Witte
Fanny Schreck
Loni Nest
KompositörHans Erdmann
FotografGünther Krampf
Fritz Arno Wagner
ScenografAlbin Grau
Teknisk information
ProduktionsbolagPrana Film
DistributionNetflix
British Film Institute[2]
Transit Film GmbH[2]
Universum Film[2]
Premiär
17 februari 1922[3]
15 mars 1922(Weimarrepubliken)[4]
Speltid94 minuter
LandTyskland
Weimarrepubliken
Språktyska
engelska[3]
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata
Slottet Orava i Slovakien, en av filmens inspelningsplatser

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (ty. "Nosferatu, en symfoni i skräck") är en tysk expressionistisk stum skräckfilm från år 1922 av F.W. Murnau. Han ville filmatisera Bram Stokers Dracula, men rättigheterna kostade mer än man var beredd att betala, så man bestämde sig för att filma ändå och gjorde smärre ändringar i handlingen. Resultatet har många likheter med Stokers berättelse. Filmen var ursprungligen totalförbjuden i Sverige[5] men visades 1970 på TV2.[6]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Med inflytande från producenten och scenografen Albin Grau etablerade filmen en av två huvudriktningar vad gäller skildrande av vampyrer på film. "Nosferatu-typen" är ett levande lik med gnagar-liknande drag (särskilt långa fingernaglar och framtänder), som associeras med råttor och smittor, och varken charmerande eller erotisk men istället motbjudande. Dess offer dör vanligtvis och förvandlas inte till vampyrer själva. Den andra, mer vanligt förekommande, typen är "Dracula-typen" (etablerad i och med Bela Lugosis version av Dracula och förevigad av Lugosi och Christopher Lee), en charmig aristokrat som är skicklig på att förföra sina offer och omvandla dem till nya vampyrer.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion och distribution[redigera | redigera wikitext]

"Dracula" blev "Nosferatu" och namnen på karaktärerna ändrades, greve Dracula ändrades till greve Orlok. Rollen som vampyr spelades av Max Schreck. Andra huvudaktörer i filmen var Gustav von Wangenheim, Greta Schröder och Alexander Granach.

Detta blev den första filmen från produktionsbolaget Prana-Film, men också den sista eftersom de förklarade sig bankrutt efter att Bram Stokers änka, Florence Stoker, stämde dem för upphovsrättsbrott och vann. Rätten beordrade att samtliga existerande exemplar av Nosferatu skulle förstöras, men då filmen hunnit distribueras världen över undgick några kopior förstörelsen. Dessa kopierades sedan i sin tur, och Nosferatu kom så småningom att anses vara en av de främsta filmatiseringarna av Stokers vampyrberättelse. Murnau hade tidigare gjort likadant när han 1920 filmade R.L. Stevensons Dr. Jekyll och Mr. Hyde som Der Januskopf (1920), med Conrad Veidt i huvudrollen och Bela Lugosi som hans butler; Stevensons efterlevande stämde och alla kopior förstördes och den räknas som en förlorad film.

Delar av filmen som föregavs visa Transsylvanien var filmade i Slovakien (Tatrabergen, Waag). Nosferatus slott exempelvis är slottet Orava i norra Slovakien.[7]

Till skillnad mot vad många tycks tro betyder "nosferatu" varken "vampyr", "odöd" eller liknande. Termen kom ursprungligen från det kyrkslaviska ordet nosufur-atu, som kommer från grekiska "nosophoros" ("smittspridare"). Dess ursprung är förståeligt med tanke på att i många europeiska nationer ansågs vampyrer vara spridare av smittor.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

År 1979 gjordes i Västtyskland en nyinspelning av Werner Herzog vid namn Nosferatu, Phantom der Nacht med Klaus Kinski som vampyren och år 2000 spelades filmen Shadow of the Vampire in, som är en metafilm, en påhittad historia runt inspelningen av Nosferatu.

I december 2024 beräknas en nyinspelning/remake av den första Nosferatu-filmen, med bland annat Bill Skarsgård i huvudrollen, att ha premiär. För regin ansvarar Robert Eggers, som även är delaktig som manusförfattare och producent på hela filmen.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ filmportal.de.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c] läs online, Internet Movie Database .[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Freebase Data Dumps, Google.[källa från Wikidata]
  4. ^ Internet Movie Database, läs online, läst: 15 oktober 2022.[källa från Wikidata]
  5. ^ https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=11806#censorship
  6. ^ https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=11806#release-dates
  7. ^ Votruba, Martin. ”Nosferatu (1922) Slovak Locations”. Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. http://www.pitt.edu/~votruba/sstopics/movieclips/slovakianosferatulocations.html. 
  8. ^ Adolvsson, Fredrik (4 december 2023). ”Bill Skarsgård är omöjlig att känna igen i "Nosferatu" - förändrad i varje aspekt”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/bill-skarsgard-ar-omojlig-att-kanna-igen-i-nosferatu. Läst 4 december 2023.