Nu metal

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nu-metal)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nu metal [eng. uttal nju: metl] är en subgenre inom heavy metal.

P.O.D. under ett akustiskt uppträdande.

Idén med nu metal bygger på att man oftast blandar det tunga ur metal med en annan mer eller mindre orelaterad stil, till exempel hiphop och punk. Exempel på kända band är Korn som av många anses vara det första riktiga nu metal-bandet och Linkin Park som tillhör den så kallade andra vågen av nu metal som kom i slutet av 90-talet.

Ett viktigt namn inom nu metal är producenten Ross Robinson som har fått smeknamnet "The Godfather of Nu Metal" som bygger på att han producerade och upptäckte band som Korn, Limp Bizkit, Deftones och Slipknot som i dag tillhör de största namnen inom nu metal.

Den stil som de flesta tänker på när de hör nu metal är nog hybriden mellan hiphop och metal som fick MTV:s stöd under 1990-talet. Det var även MTV som myntade ordet ”nu metal”.

Karaktärsdrag i nu metal[redigera | redigera wikitext]

Nu metal är en musikstil som tar inflytande från stilar som till exempel heavy metal, alternativ metal, funk metal, rapmetal, industrimetal, groove metal, grunge, hiphop, funk, elektronisk musik, punk, pop och rap.

Nu metal-musik använder sig mestadels av Synkop och baseras på riff, mid-sångavbrott och bristande solon något som skiljer nu metal med de andra stilarna inom metal. Nu metal använder också mycket av den traditionella popstrukturens verser, refränger och bryggor. Sångstilar varierar mellan melodisk sång, rap, skrikande och growling. Ibland används ett stort antal av dessa stilar inom en och samma låt.

Många nu metal-band använder sjusträngade gitarrer i stället för traditionella sexsträngade gitarrer. Sjusträngade gitarrer som ibland är downtuned för ökad tyngd, resulterade i Basgitarrister med fem- och sex-strängade instrument. DJ:ar används också ibland för ytterligare rytmiska instrument såsom musiksampling, scratching och elektroniska bakgrundsljud.

Nu metal-mode kan innefatta säckiga skjortor, för stora kläder, träningsbyxor och mycket piercingar samt tatueringar.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Nu metal har alltid fått tung och negativ kritik från metalfans av de äldre metalstilarna, för sin mainstreamstämpel och karaktärsdrag av hiphop och elektronisk musik. Vad som anses vara nu metal har oftast orsakat förvirring, som får folk att blanda ihop nu metal med stilar som till exempel industrimetall, groove metal, funk metal och rapmetal. Något som diskuteras i metalkretsar än i dag är om nu metal kan kallas "äkta" metal eller inte. Exempelvis anser inte metaluppslagsverket Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives att nu metal är en riktig metalgenre och tillåter inga sådana band om de inte släppt någon skiva som ansetts vara övervägande "metal".

Exempel på grupper[redigera | redigera wikitext]

Följande grupper har blivit beskrivna av media som nu metal.

Se även[redigera | redigera wikitext]