Sorgmantel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nymphalis antiopa)
Sorgmantel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
ÖverfamiljÄkta dagfjärilar
Papilionoidea
FamiljPraktfjärilar
Nymphalidae
UnderfamiljVinterpraktfjärilar
Nymphalinae
TribusNymphalini
SläkteNymphalis
ArtSorgmantel
N. antiopa
Vetenskapligt namn
§ Nymphalis antiopa
AuktorCarl von Linné, 1758[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Sorgmantel (Nymphalis antiopa Linné 1758) tillhör familjen praktfjärilar och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Fjärilen har sammetsbruna vingar med en ljusgul ytterkant och ett band av blå fläckar innanför ytterkanten. Den flyger i juli till september och efter övervintring som fullbildad fjäril också i april till maj.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Sorgmantelns vingspann är mellan 61 och 76 millimeter. Honan och hanen är mycket lika varandra. Ovansidan är mörkbrun. Både bakvingen och framvingen har en bred ljusgul ytterkant och vid framvingens framkant finns ett par ljusgula fläckar. Innanför de ljusgula kanterna finns ett band av himmelsblå fläckar. Den ljusgula färgen bleknar efter övervintring, så på våren är både ytterkanterna och fläckarna vid framkanten vita eller mycket ljust gula. Den bruna färgen kan också efter övervintring se nästan svart ut. Undersidan är mörkbrun och har vita ytterkanter och hela undersidan är något spräcklig.[2] Larven är gråsvart med långa taggar och en rad med röda prickar på ryggen. Den blir upp till 50 millimeter lång.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Sorgmanteln förekommer i hela Sverige och övriga Norden men är tillfällig på Island, i Danmark och i västra Norge. Det globala utbredningsområdet innefattar tempererade delar av Europa, Asien och Nordamerika. I Portugal, Spanien och Frankrike är fjärilen mindre vanlig och mer lokal än i centrala och östra Europa.[3][4][5]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

En sorgmantel suger nektar ur blommor på ett surkörsbärsträd.

Sorgmantelns habitat är skogsmarker med öppna ytor men den förekommer även längs kusten.[2][4] Värdväxter är olika arter i videsläktet, björksläktet och poppelsläktet[3], vanligen björk och sälg[4].

Flygtiden infaller från juli till september och, efter övervintring, i april och maj. Under våren parar sig fjärilarna och honan lägger äggen på trädkvistar ett par meter från marken. Larverna är som hos flera andra praktfjärilar, t.ex. Nässelfjäril och Påfågelöga, sociala och bildar kolonier. Larven förpuppas efter knappt två månader. Puppstadiet varar två till tre veckor och därefter kläcks den fullbildade fjärilen och en ny flygtid börjar. Fjärilarna äter framför allt sav från träd. Övervintringen sker på bland annat rotvältor och trädstammar.[4]

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Sorgmanteln uppvisar generellt mycket liten geografisk variation i utseende, trots sitt stora utbredningsområde. I modernare litteratur har man därför ofta ansett att en indelning i underarter är obefogad[6]. Layberry[7] har emellertid argumenterat för att avskilja hyperborea och lintnerii som separata underarter från den nordamerikanska delen av utbredningsområdet. En del ytterligare underarter omnämns i den äldre litteraturen (t.ex. borealis Wnukovsky 1927, hygiaea Heydenreich 1851, yedanula Frühstorfer 1909)[8], men eftersom deras taxonomiska status är svårbedömd har de inte medtagits nedan.

  • Nymphalis antiopa antiopa (Linné, 1758) - förekommer i Europa och Asien. Dess kännetecken beskrivs under Utseende ovan.
  • Nymphalis antiopa asopos (Frühstorfer, 1909) - förekommer i Japan.
  • Nymphalis antiopa hyperborea (Seitz, 1913) - förekommer i norra Kanada och Alaska. Grundfärgen rödbrunare än hos nominatformen.
  • Nymphalis antiopa lintnerii (Fitch, 1857) - förekommer i östra USA. Mörkare än hyperborea, men inte fullt så mörk som Europeiska antiopa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fauna Europaea Arkiverad 29 juni 2008 hämtat från the Wayback Machine. Nymphalis antiopa, läst 16 oktober 2008
  2. ^ [a b c] Sterry, Paul; Mackay, Andrew (2006). Bonniers naturguider Fjärilar sid 91. Albert Bonniers förlag. ISBN 9789100105136
  3. ^ [a b] Markku Savela: Lepidoptera and some other life forms Nymphalis antiopa, läst 16 oktober 2008
  4. ^ [a b c d] Nationalnyckeln, vol I. Fjärilar: Dagfjärilar. Hesperiidae – Nymphalidae. ISBN 91-88-50651-7
  5. ^ Tolman T and Lewington R, 2008. Collins butterfly guide. ISBN 978-0007279777
  6. ^ Layberry RA, Hall PW, och Lafontaine JD, 1998. The Butterflies of Canada. NRC Research Press, Canada Institute for Scientific and Technical Information, in association with University of Toronto Press, Toronto.
  7. ^ Layberry RA, 2009. Possible subspecies of the Mourning Cloak (Nymphalis antiopa). Ontario Lepidoptera, p. 9-11.
  8. ^ Encyclopedia of Life. http://www.eol.org

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]